comscore
Tumpuan :
Nasional

Palam pintu Boeing 737 Max 9 buatan Malaysia?

KUALA LUMPUR: Malaysia terus menjadi tumpuan dalam siasatan insiden penerbangan.

Ini berikutan penemuan palam pintu Boeing 737 Max 9 yang tertera tulisan tangan ‘Made In Malaysia’ (Buatan Malaysia).

Portal berita Oregon Public Broadcasting (OPB) melaporkan pengalaman guru sekolah, Bob Sauer, yang menjumpai palam pintu tercabut dari pesawat Alaska Airlines Boeing 737 MAX 9 pada 5 Januari lalu.

Pintu itu dipercayai tercabut pada altitud 16,000 kaki (4,877 meter) sebelum terjatuh di laman belakang rumah Sauer di pinggir bandar Oregon.

Sebelum ini, Lembaga Keselamatan Pengangkutan Negara (NTSB) mengenal pasti kawasan itu sebagai salah satu tempat ia mungkin terjatuh.

Apa yang lebih menarik dalam penemuan itu adalah bagaimana nombor siri dan butiran pembuatan tambahan palam pintu kelihatan seolah-olah ditulis dengan tangan menggunakan penanda dakwat kekal menyatakan ‘Made In Malaysia’.

“Itu cara yang menarik untuk melakukan kawalan inventori,” katanya kepada OPB.

OPB melaporkan, pihak Boeing tidak dapat mengulas perkara itu memandangkan ia masih dalam siasatan NTSB.

New Straits Times sudah menghubungi Kementerian Pengangkutan dan NTSB untuk mendapatkan penjelasan mengenai perkara itu.

Syarikat penerbangan nasional, Malaysia Airlines, kini mengendalikan tiga pesawat Boeing 737 MAX 8 dan menjangkakan ketibaan enam pesawat lagi tahun ini.

Ia adalah varian daripada pesawat Boeing 737 MAX.

Penerbangan Alaska Airlines yang membawa 177 orang termasuk anak kapal melakukan pendaratan cemas di Oregon, Amerika Syarikat (AS) pada 5 Januari lalu.

Penerbangan itu berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Portland kira-kira jam 5 petang waktu tempatan sebelum mendarat semula dengan selamat selepas kru melaporkan isu tekanan.

Loading...
Terkini