comscore
Tumpuan :
Nasional

Peningkatan Malaysia dalam laporan TIP 2024, kemajuan besar banteras pemerdagangan manusia

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia menyambut baik peningkatan negara ke Tahap 2 dalam Laporan Pemerdagangan Orang (TIP) 2024 Amerika Syarikat (AS) baru-baru ini.

Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan dalam satu kenyataan hari ini berkata, pengiktirafan penting itu mencerminkan kemajuan besar yang telah dicapai oleh Malaysia dalam usaha membanteras pemerdagangan manusia.

Dalam kenyataan itu, Datuk Seri Mohamad menekankan kemajuan yang menyumbang kepada peningkatan ini termasuk peningkatan jumlah siasatan kes pemerdagangan dan usaha pendakwaan yang lebih intensif sehingga menghasilkan lebih banyak sabitan dengan hukuman yang berat.

Beliau berkata terdapat juga peningkatan dalam bilangan pendakwa raya pakar dalam isu pemerdagangan serta peningkatan dana untuk pusat perlindungan mangsa dan program kesedaran awam yang ditingkatkan.

“Malaysia akan terus mengambil tindakan serius untuk membanteras jenayah keji ini dan menangani cabaran yang timbul daripada isu TIP,” kata kenyataan itu.

Beliau turut menekankan pelaksanaan tegas Pelan Tindakan Kebangsaan Antipemerdagangan Orang (2021-2025) (NAPTIP 3.0), yang menggariskan pendekatan strategik Malaysia dalam menangani pemerdagangan manusia.

Datuk Seri Mohamad juga menyeru rakan antarabangsa untuk bekerjasama dalam menangani cabaran bersama dalam isu ini.

Beliau menggesa negara asal untuk memikul tanggungjawab yang lebih besar dalam menghalang rakyat mereka daripada menjadi mangsa pemerdagangan serta mendakwa dan menghukum pelaku di negara asal.

Peningkatan Malaysia ke Tahap 2 dalam Laporan TIP 2024 AS menandakan pencapaian penting dalam usaha berterusan negara untuk membanteras pemerdagangan manusia.

Laporan TIP yang diterbitkan setiap tahun oleh Jabatan Negara AS menyenaraikan negara berdasarkan usaha mereka untuk memenuhi piawaian minimum bagi penghapusan pemerdagangan seperti yang digariskan dalam Akta Perlindungan Mangsa Pemerdagangan (TVPA).- BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini