comscore
Tumpuan :
Nasional

Perkampungan haram ibarat ‘kampung halaman’ warga asing diserbu

Seramai 124 warga asing ditahan untuk pemeriksaan terdiri daripada warga Myanmar, Indonesia dan India.-Foto: NSTP

KUALA LUMPUR: Tanah milik kerajaan di Sentul yang dijadikan sebagai kawasan perkampungan haram, dihuni sebahagian besarnya etnik Rohingya diserbu Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), tengah malam tadi.

Penempatan yang dibina bukan sahaja dilengkapi kemudahan elektrik dan air, malah ia turut dijadikan ibarat kampung halaman dengan bercucuk tanam dan memelihara haiwan ternakan selain mempunyai kemudahan kedai runcit sendiri.

Dalam operasi bersepadu bermula 12.30 tengah malam tadi, terdapat segelintir warga asing yang cuba melarikan diri dengan memanjat bumbung rumah dan bersembunyi di sebalik timbunan besi, namun berjaya ditahan anggota penguat kuasa.

 

Ops Pendatang Asing Tanpa Izin (Pati) Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) di kawasan setinggan Sentul.-Foto; NSTP

Ketua Pengarah JIM, Datuk Ruslin Jusoh berkata, serbuan dijalankan dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Pasukan Gerakan Am (PGA) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) membabitkan kekuatan 229 pegawai serta anggota.

Beliau berkata, seramai 124 warga asing ditahan untuk pemeriksaan terdiri daripada warga Myanmar, Indonesia dan India.

Katanya, penempatan haram itu dihuni oleh warga asing yang sebahagiannya sudah berkeluarga iaitu mempunyai isteri dan anak serta dari Myanmar dipercayai etnik Rohingya.

“Pemeriksaan mendapati, terdapat lebih 20 rumah dan lima unit kedai runcit dibina yang menjual barangan keperluan penghuni seperti sirih kapur serta minyak masak paket bersubsidi.

“Hasil soal siasat awal, warga asing terbabit mendakwa menyewa rumah ini daripada warga tempatan dengan kadar sewa RM400 sebulan. Malah, ada mendakwa sudah tinggal di sini sejak lebih tiga hingga empat tahun lalu.

“Semakan mendapati, kawasan berhampiran sebelum ini adalah kawasan setinggan yang didiami penduduk tempatan tapi kini berlaku pencerobohan tanah dan rumah disewakan kepada warga asing,” katanya dalam sidang media selepas menyertai operasi berkenaan.

Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JIM, Jafri Embok Taha.

 

Penempatan yang dibina di Sentul di sini itu dilengkapi kemudahan elektrik dan air.-Foto: NSTP

Mengulas lanjut, Roslin berkata, semakan mendapati kawasan penempatan haram itu dibina atas tanah milik DBKL dan pihaknya dengan kerjasama agensi terbabit akan mengesan warga tempatan yang disyaki membina penempatan berkenaan serta menyewakan kepada warga asing.

Beliau berkata, kesemua warga asing yang ditahan akan dijalankan proses dokumentasi dan siasatan lanjut oleh pihak JIM Kuala Lumpur.

Katanya, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tiada dokumen perjalanan sah dan Seksyen 15(1)(c) akta sama kerana tinggal lebih masa.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini