comscore
Tumpuan :
Nasional

Polis Melaka tawar diskaun saman trafik 50 peratus

MELAKA: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menawarkan diskaun saman sebanyak 50 peratus kepada pesalah trafik pada Sabtu dan Ahad ini sempena sambutan Hari Belia Negara (HBN) 2024 Peringkat Kebangsaan yang akan berlangsung di Dataran Pahlawan di sini.

Ketua Polis Melaka Datuk Zainol Samah berkata tawaran diskaun saman itu hanya diberikan kepada mereka yang hadir di kaunter trafik yang akan dibuka di dataran berkenaan bermula 8 pagi hingga 5 petang.

Beliau berkata ia melibatkan semua jenis saman yang dikeluarkan di seluruh negara kecuali kesalahan melibatkan kemalangan, saman berstatus ‘non compoundable’, saman Op Selamat, bicara mahkamah, memotong secara bahaya atau memotong barisan, guna lorong kecemasan, langgar lampu isyarat, memotong di garisan berkembar dan ubah suai ekzos.

“Bagi melancarkan urusan serta mengelak beratur panjang, orang ramai dinasihatkan membuat semakan saman melalui portal atau aplikasi MyBayar PDRM terlebih dahulu,” katanya.

Menurut Zainol orang ramai juga dinasihatkan datang sendiri ke kaunter dan tidak menggunakan khidmat pihak ketiga untuk membantu menjelaskan saman bagi mengelakkan menjadi mangsa penipuan.

Sambutan HBN 2024 akan berlangsung tiga hari bermula 24 Mei ini di Dataran Pahlawan dan dijadual dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 25 Mei.– BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini