comscore
Tumpuan :
Nasional

Proses pembenihan awan berjaya hasilkan 67 peratus hujan di Sabah

KOTA KINABALU: Proses pembenihan awan yang dijalankan selama tiga hari bermula Khamis lepas di tiga daerah di Sabah berjaya menghasilkan 67 peratus hujan, kata Timbalan Ketua Menteri III Datuk Shahelmey Yahya.

Beliau berkata selepas proses pembenihan awan dilakukan, beberapa lokasi di negeri itu mula menerima hujan termasuk di tempat yang disasarkan iaitu kawasan tadahan hujan.

“Ada juga tempat tidak menerima hujan tetapi dalam dua hari ini kita nampak awan-awan tebal dan di Kota Kinabalu pun ada sedikit hujan malam tadi,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program Seikhlas Budi Sesuci Ramadan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi TNB Datuk Abdul Razak Abdul Majid, Pengerusi SESB Datuk Seri Wilfred Madius Tangau dan Ketua Pegawai Eksekutif SESB Mohd Yaakob Jaafar.

Sebelum ini Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) melaksanakan operasi pembenihan awan di tiga daerah terjejas kemarau di Sabah iaitu Papar, Lahad Datu dan Tawau.

Dalam pada itu Shahelmey yang juga Menteri Kerja Raya Negeri berkata kerajaan negeri menjadikan situasi kemarau di negeri itu pada tahun ini sebagai panduan sekiranya menghadapi situasi sama tahun depan.

Beliau berkata cuaca panas dijangka akan berpanjangan pada tahun depan dan kerajaan negeri sentiasa membuat perancangan menghadapi sebarang kemungkinan kesan fenomena El Nino. – BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini