comscore
Tumpuan :
Nasional

PRU-15: SPRM terima 11 aduan rasuah, salah guna kuasa sepanjang kempen

KOTA BHARU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menerima 11 aduan berkaitan rasuah dan salah guna kuasa sejak kempen Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bermula Sabtu lalu.

Ketua Pesuruhjaya, Tan Sri Azam Baki, berkata maklumat berkenaan diterima melalui bilik gerakan suruhanjaya itu yang beroperasi 24 jam dan akan dikaji serta diteliti terlebih dahulu untuk disiasat mengikut Akta SPRM 2009.

“Jumlah itu diterima sepanjang tempoh kempen secara bersemuka dan melalui media. Tidak semua maklumat diambil kerana SPRM akan meneliti bahawa perkara yang disalurkan adalah betul kerana ada maklumat yang hanya cakap-cakap sahaja,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas Istiadat Pengurniaan Kehormatan Kelantan Sempena Hari Keputeraan ke-53 Sultan Kelantan Sultan Muhammad V di Istana Balai Besar, di sini hari ini.

Pada 5 November lalu, SPRM melancarkan bilik gerakan di seluruh negara bagi memudahkan orang ramai menyalurkan maklumat serta aduan berkaitan perbuatan rasuah dan salah guna kuasa pada PRU15. – BERNAMA

Loading...
Terkini