comscore
Tumpuan :
Nasional

Ramai orang kawasan ini saya lihat tak pakai helmet – Pesalah trafik

FOTO: NSTP

SUBANG JAYA: Sudahlah tidak memakai helmet, lesen pun tidak ada.

Ini antara kesalahan yang dikesan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), dalam Operasi Khas Motosikal di Taman Puchong Perdana, di sini, hari ini.

Seorang remaja lelaki berusia 15 tahun memaklumkan dia dan rakannya, 15, dalam perjalanan pulang ke rumah selepas lepak di tasik berhampiran.

“Saya dan rakan hanya mahu pergi tasik yang hanya ambil masa (perjalanan) beberapa minit dari rumah kami. Sebab itu, kami tidak pakai helmet (topi keledar).

“Ramai orang kawasan ini saya lihat tak pakai helmet. Saya anggap itu (tidak pakai topi keledar) biasa,” katanya yang menunggang motosikal milik abangnya.

Pemeriksaan dilakukan mendapati remaja Tingkatan Tiga berkenaan juga tidak memiliki lesen memandu.

Dia dan rakannya adalah antara lebih 30 penunggang dan pembonceng motosikal termasuk beberapa remaja bawah umur lain yang didapati tidak memakai topi keledar dalam operasi berkenaan.

Ada di antara motosikal yang dinaiki sehingga tiga orang termasuk kanak-kanak.

Sementara itu, Pengarah Kanan Penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Lokman Jamaan berkata, perlaksanaan operasi itu di Taman Perdana Puchong adalah kerana ia adalah lokasi didapati kerap berlaku pelanggaran peraturan jalan raya.

“Ini bukan kali pertama operasi khas seumpama ini diadakan di sini kerana kita mendapati perubahan amat sedikit (mematuhi peraturan) memerlukan tindakan tegas diambil.

“Tindakan penguatkuasaan ini diambil bukan untuk menyusahkan orang ramai tapi supaya kesalahan sama tidak diulang dan menjadikannya tabiat.

“Disebabkan itu, operasi ini juga tertumpu di kawasan perumahan yang juga lokasi didapati banyak berlaku pelanggaran peraturan jalan raya,”katanya.

Lokman berkata, sudah menjadi trend motosikal dinaiki lebih dua orang bagi sesetengah pihak.

“Fenomena itu sudah dianggap biasa, namun harus diingat bahawa ia adalah satu kesalahan bagi menunggang motosikal lebih dua orang.

“Situasi sama berlaku apabila kita lihat ramai penunggang dan pembonceng motosikal tidak memakai topi keledar atas pelbagai alasan seperti perjalanan jarak dekat yang menjadi tabiat mereka,” katanya.

Selain kesalahan terbabit, pihaknya juga menumpukan kegiatan rempit serta bunyi bising membabitkan penunggang motosikal di beberapa lokasi dikenal pasti di seluruh negara.

“Kegiatan rempit bukan sahaja mendatangkan risiko kepada pelakunya, malah menjejaskan pengguna jalan raya yang lain.

“Ini termasuk aduan bunyi bising yang banyak kami terima daripada masyarakat setempat sekali gus membuktikan sikap toleransi golongan ini semakin rendah.

“Disebabkan itu, kita mahu melaksanakan operasi ini bagi memastikan orang ramai mematuhi peraturan jalan raya sekali gus mengurangkan kadar kemalangan,” katanya.

Loading...
Terkini