comscore
Tumpuan :
Nasional

Rampasan kuasa tentera di Gabon: Rakyat Malaysia dilaporkan selamat

Tentera Gabon mengumumkan rampasan kuasa, menggulingkan Presiden Ali Bongo yang didakwa melakukan penipuan bagi memenagi pilihan raya umum. – Foto : Reuters

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia yang berada di Gabon dilaporkan dalam keadaan selamat susulan rampasan kuasa pihak tentera di negara Afrika Tengah itu.

Perkara itu disahkan Kementerian Luar melalui Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Abuja (ditauliahkan serentak ke Gabon), hari ini.

“Kesemua rakyat Malaysia di Gabon yang berdaftar dengan pihak Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Abuja berada dalam keadaan selamat.

“Pihak suruhanjaya sedang berhubung rapat dengan pihak berkuasa tempatan untuk mendapatkan perkembangan terkini di Gabon,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia yang memerlukan sebarang bantuan konsular boleh berhubung dengan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Abuja beralamat di No 4A, Plot 2232 B, Rio Negro Close Off Yedseram Street, Maitama Abuja, Nigeria.

Pihak terbabit juga boleh dihubungi di talian +234 92908488 atau +234 7031365197 serta e-mel di [email protected].

Menurut kementerian, perkembangan terkini mengenai insiden itu akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Terdahulu, sekumpulan pegawai kanan tentera Gabon muncul di saluran televisyen nasional awal tadi dan memaklumkan sudah merampas kuasa.

Pengumuman itu dibuat beberapa minit selepas badan pilihan raya negeri mengumumkan Presiden Ali Bongo menang buat penggal ketiga dalam pilihan raya umum negara itu.

Ketika muncul di saluran televisyen Gabon 24, pegawai berkata, mereka mewakili semua pasukan keselamatan dan pertahanan di negara Afrika Tengah itu.

Mereka berkata keputusan pilihan raya dibatalkan dan semua sempadan ditutup sehingga diberitahu kelak selain institusi negeri dibubarkan.

Loading...
Terkini