comscore
Tumpuan :
Nasional

[VIDEO] RCI Batu Puteh membolehkan siasatan lebih lanjut dilakukan

PENAMPANG : Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi mengkaji pengendalian kes kedaulatan Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan membolehkan siasatan lebih lanjut dapat dilakukan bagi mengetahui hal sebenar yang berlaku dalam isu berkenaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, penubuhan RCI itu juga akan membantu kerajaan dalam proses dan prosedur berkaitan kedaulatan negara.

“Isu kedaulatan tidak boleh diputuskan oleh seorang saja, tidak boleh silap mengenai kedaulatan, apa yang berlaku dalam soal tuntutan Sulu di Sabah adalah sesuatu kita kena belajar .

“Kedaulatan adalah berkaitan sempadan, pulau, ia berkaitan banyak perkara,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program ‘Justice On Wheels’ di Dewan Gawir, Kampung Madsiang, hari ini.

Katanya, RCI juga akan membantu kerajaan untuk mencari proses dan prosedur serta menentukan agensi mana yang bertanggungjawab dalam perkara melibatkan kedaulatan negara.

Beliau berkata walaupun Pasukan Petugas Khas telah mempunyai keputusan berhubung perkara itu namun ia masih di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) dan belum didedahkan kepada umum.

Datuk Seri Azalina berkata RCI ini lebih terbuka dan rakyat perlu memahami geopolitik negara dan apa yang berlaku dengan kes Batu Puteh ketika dikendalikan oleh kerajaan sebelum ini tidak boleh berlaku ke atas pulau lain di bawah kawalan negeri atau persekutuan.

Justeru, katanya, kementeriannya akan membentangkan Akta Imuniti Negara pada persidangan Parlimen akan datang bagi memastikan negara mempunyai perlindungan daripada sebarang ancaman terhadap kedaulatan negara.

Semalam, mesyuarat Jemaah Menteri Persekutuan bersetuju menubuhkan RCI bagi mengkaji pengendalian perkara kes berkaitan kedaulatan  Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir selatan.

Setiausaha Jemaah Menteri, yang juga Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata penubuhan RCI itu dibuat selaras dengan Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 (Akta 119) yang mana cadangan keanggotaan RCI akan dibawa untuk perkenan Yang di-Pertuan Agong.

Loading...
Terkini