comscore
Tumpuan :
Nasional

RM308 juta kos bina PPR beri manfaat 6 ribu isi rumah di Perak

Foto hiasan

IPOH: Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) hari ini memperuntukkan RM308 juta bagi pembinaan tiga Projek Perumahan Rakyat (PPR) baharu membabitkan tiga kawasan parlimen berbeza di sekitar Perak.

Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming berkata, tiga kawasan itu ialah Tambun, Lenggong dan Teluk Intan dengan pembinaan ketiga-tiganya dijangka memberi manfaat kepada 6,000 isi rumah di Perak membabitkan pembinaan 1,200 unit PPR.

Menurutnya, PPR di Tambun akan dibangunkan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Manjoi atas tanah kerajaan negeri yang menyasarkan sebanyak 500 unit rumah bertingkat dengan kemudahan lif membabitkan anggaran kos RM140 juta.

 

Sidang media oleh Menteri Pembangunan dan Kerajaan Tempatan merangkap Adun Kepayang Nga Kor Ming pada Mesyuarat Keempat Tahun Pertama Persidangan Dewan Undangan Negeri ke-15 Perak di Bangunan Perak darul Ridzuan.- Foto: NSTP

“PPR di Lenggong yang berada dalam DUN Kota Tampan akan dibangunkan dengan 300 unit rumah jenis teres di atas tapak pemberian kerajaan negeri Perak dengan anggaran kos RM72 juta.

“Manakala untuk PPR Teluk Intan di DUN Changkat Jong, sebanyak 400 unit rumah teres akan dibina di atas tanah milik Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) dengan anggaran kos RM96 juta,” katanya.

Nga berkata bagi PPR Tambun, KPKT sedang mendapatkan pertimbangan dan kelulusan khas Kementerian Ekonomi. Bagi PPR Lenggong atau nama asalnya PPR Perak yang sudah diluluskan dalam Rolling Pelan Ketiga (RP3) Tahun 2023, Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMKe-12).

“Ia akan dilaksana secepat mungkin dengan permohonan mengenainya sedang dalam pertimbangan Notis Perubahan (NOC) oleh Kementerian Ekonomi.

“Bagi PPR Teluk Intan, permohonan mengenainya sudah dikemukakan dan sedang dalam pertimbangan NOC oleh Kementerian Ekonomi,” katanya dalam sidang media sempena Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, di sini, hari ini.

Hadir sama dalam sidang media itu, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad.

Katanya lagi, pembangunan tiga projek PPR itu adalah bagi menjayakan sasaran Kerajaan Persekutuan untuk pembinaan 500,000 unit Rumah Mampu Milik (RMM) di bawah RMK-12 sekaligus memberi manfaat kepada rakyat.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini