comscore
Tumpuan :
Nasional

Rugi RM228,494 ditipu sindiket tawaran kerja

Foto hiasan

SEGAMAT: Seorang lelaki kerugian RM228,494 selepas diperdaya satu sindiket penipuan tawaran kerja dalam talian yang tidak wujud baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Segamat, Superintenden Ahmad Zamzry Marinsah berkata, mangsa pada mulanya tertarik dengan tawaran sindiket tersebut selepas menerima mesej daripada nombor telefon tidak dikenali yang memperkenalkan diri sebagai ejen kerja atas talian.

“Mangsa kemudian muat turun aplikasi ‘Acs Shop’ yang diperkenalkan oleh suspek. Seterusnya mangsa ditawarkan pekerjaan iaitu perlu menaikkan ‘rating’ penjual di syarikat tersebut dengan membuat pembelian barangan dan akan peroleh komisen mengejut harga barangan tersebut.

“Bermula dari Januari sehingga Mac lalu mangsa telah membuat bayaran untuk 20 tugasan berjumlah RM228,494 dengan 20 transaksi ke dalam 16 akaun bank yang berbeza,” katanya dalam kenyataan disini, hari ini

Beliau berkata, bagaimanapun mangsa sehingga kini tidak mendapat wang dan komisen yang dijanjikan sebelum menyedari sudah diperdaya sebelum membuat laporan polis.

Katanya, siasatan mendapati modus operandi yang sering digunakan adalah menawarkan komisen tinggi bagi setiap penugasan.

Justeru pihak polis menyarankan orang ramai membuat semakan terlebih dahulu ke atas nombor akaun yang diberikan suspek menerusi portal Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Polis Diraja Malaysia (PDRM) melalui pautan https://CCID.RMP.Gov.my/semak mule atau boleh memuat turun aplikasi semak mule dalam ‘Google Play Store’ sebelum membuat sebarang transaksi.

Orang ramai juga boleh menghubungi balai polis berhampiran atau mengemukakan pertanyaan kepada CCID infoline 0132111222.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini