comscore
Tumpuan :
Nasional

Sekolah khas pelajar keluarga paling miskin dibuka tahun depan

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek pada sidang media selepas Program Sekolah Dalam Hospital (SDH) di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar, hari ini. – Foto NSTP

ALOR SETAR: Projek rintis sekolah khas pelajar keluarga paling miskin di negara ini dijangka dapat dibuka dan beroperasi seawal tahun depan.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, berkata kementeriannya akan berusaha sedaya upaya bagi merealisasikan hasrat berkenaan yang membabitkan mekanisme khusus untuk memastikan konsep itu benar-benar berjaya.

Beliau berkata, kemudahan memberikan pendidikan yang baik kepada anak-anak paling miskin di negara ini sememangnya sentiasa dalam perancangan kementeriannya.

“Kita akan sedaya upaya pastikan menjelang tahun depan dah dibuka. Kita akan mulakan dengan projek rintis sebelum memperluaskan selepas itu.

“Disebabkan sekolah ini adalah program khas, mesti ada hala tuju, kaedah dan mekanisme jelas untuk memastikannya benar-benar berjaya. Apabila disebut sebagai khusus untuk anak miskin, pendekatannya juga pasti ada sedikit berbeza dalam usaha menjayakannya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan Program Sekolah Dalam Hospital (SDH) di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini, hari ini.

Setakat ini terdapat 17 SDH di seluruh negara yang bertujuan menyediakan pusat pembelajaran kondusif, bagi pelajar yang sedang menerima rawatan di hospital berunsurkan didik hibur dan fleksibel dalam persekitaran kondusif.

Semalam media melaporkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan berhasrat memperkenalkan jenis sekolah baharu yang menyasarkan kepada anak-anak daripada golongan paling miskin di negara ini.

Katanya, pelaksanaan jenis sekolah berkenaan akan berpandukan kerangka sekolah menengah sains serta berasrama penuh bagi membolehkan golongan berkenaan berpeluang mendapat akses pendidikan, walaupun keputusan peperiksaan mereka kurang memberangsangkan.

Sementara itu, Fadhlina berkata, pihaknya dengan kerjasama Kementerian Kesihatan sentiasa mencari jalan untuk memperluaskan lagi pelaksanaan SDH di hospital-hospital seluruh negara.

“Kedua-dua kementerian ini sentiasa berbincang namun antara isunya adalah ruang di hospital untuk kita laksanakan SDH ini.

“Ini antara perkara yang dibincang bagi memastikannya dapat diselesaikan, untuk kita laksanakan proses pembelajaran dalam hospital ini,” katanya.

Loading...
Terkini