comscore
Tumpuan :
Nasional

Semua pihak perlu bekerjasama perkukuh ASEAN sebagai platform utama pengurusan hal ehwal serantau – PM 

Oleh: Rusyaidi Hafiz Shahid

KUALA LUMPUR: Semua pihak perlu menggandakan usaha ke arah memperkukuh lagi ASEAN untuk menjadi platform utama dalam menguruskan hal ehwal serantau.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ASEAN perlu beralih daripada retorik semata-mata kepada tindakan konkrit dan menumpukan kepada mencari jalan untuk mencapai aspirasi persatuan serantau itu.

Katanya, ia mesti dimulakan dengan menangani kelemahan mekanisme ASEAN.

“Ia terutamanya melalui Forum Serantau ASEAN, mesyuarat ASEAN Plus dan Sidang Kemuncak Asia Timur”

“Ia juga harus disandarkan pada hakikat bahawa pembangunan masa depan ASEAN berkembang bersama negara anggotanya, kepentingan negara mereka, dan apa yang kita boleh capai secara kolektif bersama-sama,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucap tama Meja Bulat Asia-Pasifik ke-37 di ibu negara.

Mengulas lanjut, Datuk Seri Anwar berkata, Malaysia akan berusaha mempengerusikan ASEAN pada tahun hadapan berlandaskan prinsip Malaysia Madani.

Menurutnya, ia memerlukan pendekatan sivil dan inklusif yang meraikan kesalinghubungan.

“Dalam menegakkan prinsip-prinsip ketidakselarasan dan kerjasama yang kekal, cita-cita MADANI menunjukkan bahawa adalah mungkin untuk bertindak secara hormat sambil menjadi pemain aktif dalam membentuk rantau kita.

“Malah, bagi Malaysia, ASEAN lebih daripada tonggak dasar luar negara kita juga merupakan pengganda kuasa, dan aset berharga untuk melaksanakan agensi kita,” ujar Datuk Seri Anwar.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini