comscore
Tumpuan :
Nasional

Senarai nama calon Speaker Dewan Negara belum dibincangkan – PM

KUCHING: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan jumlah individu yang dinamakan sebagai calon Yang Dipertua Dewan Negara berikutan kematian penyandangnya Datuk Mutang Tagal pada 10 Mei lepas adalah ramai.

Beliau berkata bagaimanapun setakat ini, senarai nama itu belum dibincangkan.

“.Baharu kita kemukakan nama untuk perbincangan,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg di sini hari ini yang turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof dan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Pada pertemuan itu, Tan Sri Abang Johari serta pemimpin kanan negeri turut membincangkan keputusan dasar agar ia dapat dilaksana dengan lebih berkesan serta memastikan hubungan baik antara Kerajaan Persekutuan dan Sarawak.

Terdahulu, Datuk Seri Anwar merasmikan kemuncak sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2024 bertema ’Etika Teras Kewartawanan Mapan’ yang dihadiri kira-kira 1,000 pengamal media dari dalam dan luar negara iaitu Kemboja, Indonesia, Singapura, Vietnam, Filipina, Brunei, Timor Leste, China, Korea Selatan, Qatar, Kuwait serta Perancis.

HAWANA 2024 adalah perhimpunan terbesar wartawan Malaysia anjuran Kementerian Komunikasi dengan kerjasama Kerajaan Negeri Sarawak manakala Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) adalah agensi pelaksana. – BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini