comscore
Tumpuan :
Nasional

Simbah anak kucing dengan cat, ganjaran RM3,000 bantu kesan penganiaya

Keadaan anak kucing yang disimbah cat putih. – FOTO: Izzat Bashir/X

KUALA LUMPUR: Persatuan Haiwan Malaysia melalui Malaysia Animal Crime Transparency (MyAct) menawarkan ganjaran RM3,000 kepada sesiapa yang menyalurkan maklumat dengan pembuktian lengkap, jelas dan sah mengenai individu yang menyimbah cat putih ke atas seekor anak kucing seperti yang tular di media sosial.

Presiden Persatuan Haiwan Malaysia Arie Dwi Andika berkata, ganjaran tunai itu diberikan sekiranya penganiaya haiwan terbabit berjaya ditangkap, didakwa dan dibuktikan bersalah oleh mahkamah.

“Perbuatan ini bukan sahaja tidak bertanggungjawab malah mengancam nyawa kucing itu memandangkan cat adalah bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan kucing jika kucing menjilat badannya.

“Saksi kejadian atau penduduk Gombak boleh tampil menyalurkan aduan mengenai kejadian kejam, zalim dan tidak berperikemanusiaan ini ke hotline Persatuan Haiwan Malaysia (Animal Malaysia) di talian WhatsApp 0105394749,” katanya kepada Harian Metro.

Difahamkan, anak kucing itu ditemui di sebuah universiti awam di Gombak, Selangor.

Kes boleh disiasat mengikut Seksyen 29 Akta Kebajikan Haiwan 2015 kerana mendatangkan kemudaratan kepada kucing dengan peruntukan hukuman penjara maksimum tiga tahun dan denda maksimum RM100,000 jika didapati bersalah.

Terdahulu, tular mengenai keadaan kucing itu yang dipenuhi cat putih selepas ia dimuat naik oleh seorang pengguna akaun X @izzat_bashir.

Menerusi ciapan itu, pengguna akaun berkenaan juga sudah menyerahkan anak kucing itu kepada polis bantuan.

Dalam masa sama, pengguna akaun itu juga turut memuat naik keadaan terkini kucing yang diberi nama ‘Meow’ itu selepas dibersihkan.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini