comscore
Tumpuan :
Nasional

Solidariti demi Palestin akan tetap diteruskan – MBM

Oleh: Rusyaidi Hafiz Shahid

KUALA LUMPUR: Majlis Belia Malaysia (MBM) mengulangi pendirian untuk terus bersolidariti untuk rakyat Palestin.

Setiausaha Agung MBM, Hasnul Haniff berkata, ia kerana Malaysia tidak pernah berputus asa menyatakan solidariti buat warga Palestin yang ketika ini terus diasak kekejaman rejim Zionis.

“Kita bersyukur sebenarnya kerana pemimpinan dan rakyat Malaysia terus berganding bahu sama-sama menentang keganasan Israel kepada Palestin.

“Ada di sesetengah negara di mana rakyatnya bersolidariti namun pemimpinnya mendiamkan diri dalam isu ini.

“Malah ada juga negara di mana kepimpinannya bersuara namun rakyatnya tidak bersama dalam isu ini, untuk itu, saya bersyukur kerana rakyat Malaysia terus bersatu hati, menyatakan rasa semangat kepada rakyat Palestin,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita sempena penganjuran Himpunan Mega Rakyat Demi Palestin yang berlangsung di ibu negara.

Dalam pada itu, Hasnul turut memaklumkan, MBM dan NGO lain selesai menghantar satu memorandum kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menerusi Kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur bagi menggesa gencatan senjata disegerakan.

“Kita mahukan gencatan senjata disegerakan menjelang bulan Ramadan ini dan mahu umat Islam dan masyarakat global menghormati bulan yang mulia ini.

“Selain itu, kami juga mahukan warga Palestin boleh menjalani kehidupan seperti biasa pada bulan Ramadan.

“Memorandum tersebut menggesa agar PBB bertindak segera dan menghantar peacekeeper mereka supaya gencatan senjata ini dapat disegerakan,” ujarnya lagi.

Perhimpunan Mega Rakyat ini turut disertai beberapa badan bukan kerajaan (NGO) lain termasuk Majlis Angkatan Belia Malaysia (ABIM) Pertubuhan Kebajikan Rakyat Sejagat, Sekretariat Palestin Malaysia (SPM), Pertubuhan Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura) dan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM).

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini