comscore
Tumpuan :
Nasional

Sungai Golok melimpah, Rantau Panjang mula banjir

Penduduk di Kampung Tersang yang terletak di tepi Sungai Golok menggunakan tong yang diubah suai untuk meredah banjir. – Foto: NSTP

RANTAU PANJANG: Limpahan air Sungai Golok menyebabkan beberapa penempatan rendah di Rantau Panjang mula dilanda banjir sejak malam tadi.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Kelantan, Zainal@Jainal Madasin berkata antara penempatan yang dinaiki air ialah Kampung Tersang, Kampung Bendang Perol, Kampung Tasek Bakong, Kampung Kusar, Kampung Putat Tujuh serta Jalan Pengkalan Rakit dan Jalan Pengkalan Telok.

Katanya, keadaan itu berlaku berikutan hujan lebat beberapa hari lalu, selain limpahan sungai Golok akibat aliran air dari kawasan hulu di Jeli dan Tanah Merah.

“Semua kampung dan jalan terbabit adalah kawasan rendah yang hampir setiap tahun menjadi lokasi terawal dilanda bah.

Kawasan rendah di Kampung Tersang di pinggir Sungai Golok mula di naiki air. – Foto: NSTP

Malah, JBPM sendiri sentiasa memantau penempatan berkenaan bagi memastikan keadaan terkawal dan selamat.

“Kami bersedia 24 jam sepanjang musim banjir bagi membantu penduduk yang memerlukan bantuan serta memastikan rondaan berkala dijalankan, terutama di kampung yang sudah dilanda banjir.

Foto: NSTP

“Penduduk harus berwaspada serta mengambil langkah berpindah ke pusat pemindahan sementara (PPS) atau tempat selamat jika paras air naik mendadak,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Menurut laman web publicinfobanjir.water.gov.my, paras Sungai Golok di Rantau Panjang melebihi paras bahaya dengan bacaan 9.09 meter, setakat jam 8.15 pagi ini.

Bagaimanapun jalan utama ke pekan Rantau Panjang masih boleh dilalui dan setakat ini operasi perniagaan masih berjalan seperti biasa.

Loading...
Terkini