comscore
Tumpuan :
Nasional

Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Papua New Guinea pantau situasi kejadian tanah runtuh

PUTRAJAYA: Kementerian Luar melalui Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Port Moresby, Papua New Guinea sedang memantau situasi kejadian tanah runtuh yang berlaku di Wilayah Enga di negara berkenaan.

Kementerian itu yang lebih dikenali sebagai Wisma Putra memaklumkan perkara itu menerusi hantaran Facebook Wisma Putra pada Jumaat.

“Sebarang perkembangan terkini akan dimaklumkan dari semasa ke semasa,” menurut catatan itu di Facebook.

Menerusi catatan itu, Wisma Putra turut berkongsi maklumat penting bagi rakyat Malaysia untuk menghubungi Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Port Moresby yang beralamat di Lot 16, Seksyen 531 Rosewood Executive Residences, Savannah Heights, Port Moresby.

Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Port Moresby boleh dihubungi melalui nombor telefon +675-3251506 (waktu pejabat) dan +675-3252076 (selepas waktu pejabat) atau menerusi e-mel di alamat [email protected]  dan menerusi laman web di http://www.kln.gov.my/png_port-moresby/home .

Terdahulu Agensi Berita Jerman (dpa) dari Sydney melaporkan lebih 100 orang dikhuatiri terkorban dalam kejadian tanah runtuh di Papua New Guinea.

Laporan yang memetik stesen penyiaran awam Australia, ABC melaporkan tanah runtuh melanda Kampung Kaokalam di Wilayah Enga, kira-kira 600 kilometer ke barat laut ibu negara Port Moresby pada awal pagi Jumaat.

Pihak berkuasa masih belum mengesahkan jumlah korban, demikian menurut laporan itu.

Papua New Guinea, dengan populasi hampir 10 juta orang, terletak di utara Australia.- BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini