comscore
Tumpuan :
Nasional

Tidak senonoh, buang air kecil di tempat letak kereta.. lelaki dikecam netizen

Tangkap layar video tular

KUALA LUMPUR: Tindakan seorang lelaki yang dirakam membuang air kecil secara terbuka berhampiran tiang di tempat letak kereta bawah tanah di sebuah pusat beli belah di Subang Jaya, kelmarin mendapat kecaman teruk netizens di laman X.

Insiden itu, yang dirakam dalam video berdurasi 44 saat oleh pengguna X @agnesvanora sebelum ini menjadi tular dengan mendapat lebih 74,000 tontonan dalam masa dua jam sahaja.

“Maafkan saya, ada tandas tersedia,” kata wanita yang merakam perbuatan lelaki itu dan mendekati pesalah.

Bagaimanapun menurut video terbabit, lelaki itu kelihatan seolah-olah tidak mengendahkan komen itu, sambil berjalan menuju ke keretanya sebelum segera memandu pergi.

Dalam rakaman itu juga jelas menunjukkan kesan air kencing yang ketara ditinggalkan pada tiang.

Warganet yang marah, mengecam tingkah laku tidak senonoh dengan ramai yang meluahkan rasa jijik dan mempersoalkan keperluan untuk melindungi identiti individu terbabit.

Ramai yang berkata bahawa pemilik video tidak perlu mengaburkan muka dan nombor plat kereta lelaki itu, dengan menegaskan bahawa individu yang menunjukkan tingkah laku sedemikian tidak patut dilindungi imej dan reputasi mereka.

Pengguna X @yu_haida menyifatkan tindakan individu itu tidak senonoh selain tidak tahu malu, dan tidak bertamadun.

“Malah kucing saya lebih bijak buang air dalam kotak sampah,” katanya.

“Sangat menjijikkan. (Dia) membuang air kecil tanpa membersihkan diri dan duduk di dalam kereta. Tempat duduk itu semakin terpercik dengan kencing. Ewww.” kata seorang lagi pengguna @heiapeni

Sementara itu, @zaihazreen menegaskan bahawa Malaysia mempunyai undang-undang untuk menangani salah laku seperti itu.

“Di Malaysia, ada undang-undang untuk menghukum orang seperti ini. Tidak perlu mengaburkan (muka dan nombor plat kenderaan). Biarkan @PDRMsia (Diraja) Polis Malaysia) panggil orang itu ke balai,” katanya.

Loading...
Terkini