comscore
Tumpuan :
Nasional

Tingkat capaian internet, wajar utamakan sekolah orang asli

Sekolah bagi murid Orang Asli wajar diberi keutamaan dalam pelaksanaan program meningkatkan capaian Internet sekolah di Pahang, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.

KUANTAN: Sekolah bagi murid Orang Asli wajar diberi keutamaan dalam pelaksanaan program meningkatkan capaian Internet sekolah di Pahang, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.

Beliau berkata usaha itu akan melibatkan kerjasama kerajaan negeri dan Ahli Parlimen bagi mengenal pasti jumlah sekolah yang perlu diberikan keutamaan pada tahun ini.

“Saya telah berbincang dengan Menteri Pendidikan (Fadhlina Sidek), ada beberapa perkara yang akan dilaksanakan bersama Ahli Parlimen untuk membantu sekolah menghadapi masalah Internet.

“Fokus kepada guru untuk mereka manfaatkan sepenuhnya,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan kunjung hormat ke atas Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail di Wisma Sri Pahang di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Komunikasi Teo Nie Ching, Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi Datuk Mohamad Fauzi Md Isa dan Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi dan Multimedia, Belia, Sukan dan Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) Pahang Fadzli Mohamad Kamal.

Pada kunjung hormat yang berlangsung hampir dua jam itu, Fahmi antara lain turut memaklumkan kepada Wan Rosdy perkembangan tindakan meningkatkan kesalinghubungan Internet dan perkhidmatan telekomunikasi di Pahang.

Berhubung Jalinan Digital Negara (JENDELA) Fasa 1 di Pahang, Fahmi berkata secara keseluruhannya pelaksanaannya berjalan baik namun beberapa penambahbaikan boleh dilakukan.

“Antaranya ialah menara (telekomunikasi) telah siap, namun perkhidmatan tidak disediakan. Ini menyebabkan penduduk gusar dan kami akan percepatkan proses bagi memastikan perkhidmatan Internet dapat disampaikan segera,” katanya.

Pada Disember lepas, Fahmi berkata pelaksanaan JENDELA Fasa 1 antara lain menyasarkan pembinaan 79 menara telekomunikasi di Pahang.

— BERNAMA

 

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini