comscore
Tumpuan :
Nasional

TMM2024 beri impak positif kepada sektor pelancongan Melaka

Melaka jauh ke hadapan dalam sektor pelancongan, ditambah dengan peranan MOTAC negeri yang sangat agresif membantu kerajaan negeri menjayakan TMM2024.

MELAKA: Usaha yang dilaksana kerajaan negeri dalam menjayakan Tahun Melawat Melaka 2024 (TMM2024) sejak tahun lalu telah memberi impak positif dalam menentukan kejayaan penganjurannya tahun ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC), Datuk Roslan Abdul Rahman berkata, usaha berkenaan telah membuatkan sektor pelancongan di Melaka mendahului tiga negeri lain yang turut menganjurkan tahun melawat negeri sepanjang tahun ini.

“Kalau nak menandingi (dalam sektor pelancongan) Melaka jauh ke hadapan, ditambah dengan peranan MOTAC negeri yang sangat agresif membantu kerajaan negeri menjayakan TMM2024.

Beliau berkata, tiga negeri lain adalah Perak, Perlis dan Kelantan, yang turut diberikan perhatian dalam usaha kerajaan negeri masing-masing menganjurkan tahun melawat negeri.

“Bagaimanapun, MOTAC terus memberi bantuan (tiga negeri lain) dalam sektor pelancongan bagi memastikan hasrat mereka untuk menarik pelancongan ke negeri itu tercapai,” katanya selepas menghadiri Majlis Makan Malam Sambutan Kapal Layar Tradisional China Terbesar di Dunia, Fu Ning ke Melaka di Pelabuhan Tanjung Bruas, Tanjung Kling yang turut dihadiri Ketua Menteri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh malam tadi.

Datuk Roslan Abdul Rahman.- Foto: NSTP

Sementara itu, Roslan berkata, pelbagai program serta aktiviti akan dilaksanakan di Melaka yang dipilih sebagai tuan rumah sambutan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik Malaysia-China, tahun ini.

Beliau berkata, selain memperingati ulang tahun peristiwa yang sangat bermakna itu, sambutan dijangka diadakan pada pertengahan tahun ini juga akan merancakkan lagi TMM2024 yang sedang berlangsung Ketika ini, sekali gus menjadi pencetus semangat kepada penganjuran Tahun Melawat Malaysia 2026 (VMY2026) kelak.

“Insya-Allah kita akan mengadakan sambutan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik Malaysia-China di Melaka dan saya yakin menerusi acara itu akan meningkatkan jumlah pelancong asing ke Malaysia dan Melaka, khususnya dari China.

“Pada masa sama, kemunculan kapal layar Fu Ning di Melaka juga akan menjadi satu daripada produk yang akan ditonjolkan pada sambutan itu kelak, sekali gus menjadi simbolik kepada hubungan diplomatik kedua-dua negara terbabit,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini