comscore
Tumpuan :
Nasional

Tular, ‘objek asing’ bercahaya dirakam pada malam ambang Merdeka

Tangkap layar objek asing bercahaya yang melintasi ruang angkasa negara pada malam Rabu lalu. – FOTO: Styfly Malaysia /TikTok

KUALA LUMPUR: Satu rakaman video yang memaparkan objek asing bercahaya yang dipercayai melintasi ruang angkasa negara pada malam Rabu lalu, tular.

Penyebaran rakaman kejadian itu turut menimbulkan pelbagai teori’dalam kalangan netizen.

Rakaman video yang tular di media sosial itu turut mendapat lebih 70,000 tontonan termasuk dikongsi di aplikasi WhatsApp.

Video itu dipercayai dimuat naik oleh seorang pemilik akaun TikTok  pada Khamis lalu.

Pemilik video itu merakam objek asing bercahaya menggunakan peranti rakaman berteknologi tinggi sewaktu pertunjukan bunga api, menjelang sambutan kemerdekaan negara, yang berlatar belakangkan pemandangan bandar raya Kuala Lumpur.

“Objek terang yang dilihat pada skrin bukanlah jet milik syarikat penerbangan biasa kerana ia bergerak begitu pantas,” kata pemilik akaun berkenaan.

Pemilik video terbabit turut menggunakan kanta zoom bagi merakam lebih dekat objek asing berkenaan sebelum mendakwa ia berkemungkinan meteor, jet pejuang atau objek lain.

Ruang komen di pautan video berkenaan juga dihujani pelbagai teori serius dan ada juga yang berunsur jenaka.

Antaranya @ariffsharif yang meneka objek asing bercahaya itu mungkin serpihan kecil dihasilkan dari tembakan bunga api.

@Enges T pula mendakwa objek berkenaan dihasilkan Project Blue (Projek Biru) iaitu teori konspirasi bagi mengawal manusia.

Ada yang berseloroh apabila mendakwa objek itu dikaitkan dengan pencerobohan makhluk asing.

Rata-rata pengguna media sosial lain pula memberi komen bahawa objek yang kelihatan itu adalah meteor kerana ia mempunyai ‘ekor’.

Loading...
Terkini