comscore
Tumpuan :
Nasional

Ugutan bunuh: Tiga laporan polis diterima daripada Nik Elin

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Allaudeen Abdul Majid. – Foto fail NSTP

KUALA LUMPUR: Polis mengesahkan telah menerima tiga laporan daripada peguam Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid berhubung ugutan jenayah dan bunuh yang diterimanya dalam media sosial.

Ia susulan tindakan beliau memfailkan petisyen di mahkamah berkaitan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Allaudeen Abdul Majid berkata siasatan dilakukan mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Satu kertas siasatan telah dirujuk ke Jabatan Peguam Negara untuk arahan lanjut manakala dua lagi masih dalam siasatan.

Polis juga telah meminta bantuan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia untuk mengenal pasti pemilik akaun media sosial yang terlibat,” katanya.

Allaudeen menasihati orang ramai agar tidak mengeluarkan kenyataan berunsur ugutan di media sosial kerana mereka boleh disiasat mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

Nik Elin Zurina ketika menjadi tetamu di sebuah program audio siar mendedahkan beliau menerima banyak ugutan jenayah susulan tindakannya mencabar peruntukan dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 di Mahkamah Tinggi Persekutuan.

Pada Jumaat lepas, Mahkamah Persekutuan dalam keputusan majoriti 8-1 memutuskan bahawa 16 daripada 18 peruntukan dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 adalah terbatal dan tidak sah.

Mahkamah Persekutuan membuat keputusan itu dalam petisyen yang dikemukakan oleh Nik Elin Zurina dan anaknya, Tengku Yasmin Nastasha Abdul Rahman bagi mencabar isu perlembagaan untuk membatalkan 18 peruntukan kesalahan di bawah enakmen berkenaan.
— BERNAMA-

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini