comscore
Tumpuan :
Nasional

[VIDEO] Dua pengiktirafan MBOR diraih Pesta Gendang Nusantara 2024

MELAKA: Pesta Gendang Nusantara 2024 meraih dua pengiktirafan Malaysia Book of Records (MBOR) bagi kategori ‘First Gendang Nusantara Performance’ dan ‘Most Performers in a Gendang Nusantara Performance’ pada majlis persembahan perdana pesta berkenaan di sini, malam tadi.

Dua sijil pengiktirafan itu disampaikan oleh Ketua Pegawai Operasi MBOR, Christopher Wong kepada Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Datuk Shadan Othman dan disaksikan oleh Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd Ali Rustam serta Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Shadan berkata, Pesta Gendang Nusantara mula dianjurkan pada 1995 bagi meraikan kepelbagaian budaya dan tradisi penggendangan di Malaysia dan nusantara, selain memartabatkan nama Melaka sebagai negeri yang kaya dengan budaya dan warisan.

“Pesta ini turut disertai 32 kumpulan dari Malaysia, nusantara dan luar negara seperti Poland, Sri Lanka, Korea dan Thailand membabitkan 550 peserta yang beraksi mempamerkan seni penggendangan dari negara masing-masing.

“Pesta ini adalah pertandingan penggendangan yang dianjurkan bermula 2 hingga 6 Januari dan bagi persembahan perdana malam ini, kira-kira 10,000 pengunjung hadir untuk menyaksikannya,” katanya kepada media selepas Pesta Gendang Nusantara 2024 yang berlangsung di Dataran MBMB di sini, malam tadi.

Shadan berkata, Pesta Gendang Nusantara 2024 adalah acara pembuka tirai bagi program Tahun Melawat Melaka 2024 (TMM2024), sekali gus mengetengahkan silang budaya antara negara terbabit dalam aspek seni penggendangan.

Beliau berkata, penganjuran pesta itu bertujuan memperkenalkan seni penggendangan kepada generasi muda di negara ini, sekali gus memelihara seni dan warisan berkenaan supaya tidak dilupakan.

Pada Pesta Gendang Nusantara 2024, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menerima Anugerah Persembahan Terbaik yang membawa pulang trofi, sijil dan wang tunai berjumlah RM5,000, manakala Anugerah Gubahan Lagu Terbaik dimenangi oleh kumpulan gendang dari Medan – Sumatera Utara yang turut membawa pulang hadiah sama.

Bagi kategori Alat Muzik Terunik, anugerah dimenangi kumpulan gendang dari Sri Lanka yang turut membawa pulang trofi, sijil dan wang tunai berjumlah RM5,000.

Loading...
Terkini