comscore
Tumpuan :
Politik

BN sasar lebih 90 peratus keluar mengundi Sabtu ini

Foto hiasan

TAMPIN: Barisan Nasional (BN) menyasarkan peratusan keluar mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), Sabtu ini melebihi 90 peratus.

Timbalan Pengerusi BN, Datuk Seri Mohamad Hasan, berkata peratusan yang tinggi itu penting untuk memastikan gabungan parti itu mencapai kemenangan pada pilihan raya kali ini.

“Jika hendak pastikan BN menang, peratusan keluar mengundi harus melebihi 90 peratus seperti mana yang dapat kita lihat pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor.

“Peratusan pengundi putih yang keluar mengundi pada kedua-dua PRN itu amat tinggi.

“Jika itu berlaku, saya yakin dan percaya kerana itu cara saya membaca (pola pengundian) dan jika jentera berupaya mengeluarkan pengundi putih ini seramai mungkin, keputusan yang baik boleh dicapai,” katanya.

Beliau yang juga calon BN Parlimen Rembau ditemui selepas program Jelajah Pengarah Pilihan Raya BN Peringkat Parlimen Tampin, di Repah, dekat sini, petang tadi.

Yang turut hadir, calon BN bagi kerusi Parlimen Tampin, Datuk Mohd Esam Mohd Isa.

Mohamad yang juga Timbalan Presiden UMNO merangkap Pengerusi UMNO Negeri Sembilan berkata, BN sudah menjalankan kajian sikap pengundi sejak berakhir PRU-14 pada 2018.

Beliau berkata, berdasarkan data gabungan itu, sehingga kini banyak kawasan di seluruh negara yang sudah melepasi separuh sokongan pengundi terhadap BN.

“Jika BN memperoleh sokongan dan jumlah undi antara 40 hingga 45 peratus bagi sesuatu kawasan itu, ia suatu petanda positif dan sebab itu jentera perlu berupaya mengeluarkan seramai mungkin pengundi putih,” katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Mohamad berkata, kerajaan yang mantap dan stabil amat penting bagi menarik pelabur ke negara ini.

Menurutnya, tiada pihak mahu menanam modal jika negara ini tidak berada dalam keadaan yang baik.

“Sebagai contoh Johor sudah berjaya menarik nilai pelaburan baharu mencecah RM60 bilion selepas PRN negeri itu berbanding sebelum itu negeri berkenaan ketinggalan dan berada pada kedudukan kelima atau keenam dari segi nilai pelaburan,” katanya. – BERITA HARIAN

Loading...
Terkini