comscore
Tumpuan :
Politik

Campur tangan DAP punca PAS henti kerjasama – Abdul Hadi

Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang

TASEK GELUGOR: Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang mendedahkan punca parti itu memutuskan kerjasama dengan DAP akibat sikap campur tangannya ke atas dasar membabitkan Islam.

Katanya, keputusan itu dimuktamadkan susulan timbul beberapa isu yang gagal dipersetujui kedua-dua parti, antaranya hasrat untuk mengembalikan pilihan raya perbandaran.

Beliau berkata PAS menentang cadangan untuk mengadakan kembali pilihan raya perbandaran yang dihapuskan selepas 13 Mei 1969 atas alasan pelaksanaannya mencetuskan ketegangan antara kaum.

“Tiba-tiba ikut DAP (mahu kembali mengadakan pilihan raya perbandaran). PAS tidak bersetuju (cadangan berkenaan) dimasukkan dalam manifesto.

Saya bertemu dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi menyatakan pendirian PAS tidak bersetuju kerana ia adalah agenda politik. Kalau buat pilihan raya perbandaran, habis balak ini DAP perintah. Dia perintah bandar, ikut kuasa dia apa dia hendak buat di dalam bandar.

Ini bahaya dan PKR boleh sokong benda macam ini. Mereka juga mahu laksanakan Islam di Kelantan dan Terengganu untuk golongan muslim sahaja, tidak membabitkan golongan bukan Islam. Ini dah kacau (agenda perjuangan PAS).

Inilah jawapannya apabila orang ramai bertanya mengapa PAS ini sekejap boleh berpakat (dengan DAP) dan kemudian tidak boleh terus menjalinkan kerjasama,” katanya ketika berucap pada Ceramah Mega PN Best di sini, malam tadi.

Yang turut hadir, Naib Presiden PAS merangkap Ahli Parlimen Bagan Serai, Datuk Idris Ahmad; Pesuruhjaya PAS negeri, Muhammad Fauzi Yusoff dan Setiausaha PAS Pulau Pinang, Iszuree Ibrahim.

Sementara itu, Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata perbincangan bagi mewujudkan jajaran politik baharu membabitkan gabungan beberapa parti Melayu dan bukan Islam dibuat lebih awal berbanding ‘Langkah Sheraton’.

Beliau berkata, perbincangan itu sudah diadakan sejak kekalahan Barisan Nasional (BN) ekoran faktor UMNO yang turut mengundang kemarahan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada pilihan raya umum (PRU) ke-14 (PRU 14).

Katanya, perbincangan itu membabitkan PAS, UMNO dan BERSATU, bertujuan mengelak perpecahan dalam kalangan masyarakat Melayu, selain ketiga-tiga parti bersetuju mengajak beberapa parti bukan Islam yang tidak ekstrim dari Sabah dan Sarawak menyertai jajaran berkenaan.

“Kita bincang supaya semua calon disatukan dahulu sebelum PRU 15. Mestilah (antara) parti besar Melayu iaitu PAS, UMNO dan BERSATU serta ajak parti bukan Islam yang tidak ekstrim di Sabah dan Sarawak. Ambil alih kerajaan, jika berjaya.

“Ketika itu yang pimpin UMNO (bagi perbincangan mewujudkan jajaran politik baharu) ialah timbalan presidennya, Datuk Seri Mohamad Hasan, manakala Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sedang bercuti.

Bila Ahmad Zahid ambil alih UMNO (selepas bercuti), beliau ajak buat perhimpunan antara PAS-UMNO sahaja, tetapi kita kata tak boleh kerana ia mesti membabitkan ketiga-tiga parti, kerana kalau kedua-dua parti ini sahaja tak cukup majoriti dua pertiga.

Rupanya beliau mahu selamatkan diri, bukan agama dan bangsa. Ini masalahnya. Dia kacau kerajaan, tukar Perdana Menteri daripada Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Kacau lagi buat PRU 15 hingga menyebabkan berlaku gelombang golongan muda,” katanya.

Loading...
Terkini