comscore
Tumpuan :
Politik

Hampir Semua UMNO Bahagian Sokong Ismail Sabri Sebagai PM Selepas PRU15

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin. – FOTO: NSTP

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Perwakilan UMNO bahagian yang berlangsung selama tiga hari bermula Jumaat lepas menyaksikan hampir semua daripada 191 bahagian meluluskan usul bagi menyokong Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri.

Iltizam yang dizahirkan anggota akar umbi pada mesyuarat bahagian itu adalah inisiatif bahagian masing-masing dan tiada sebarang arahan untuk mereka berbuat demikian, seperti ditegaskan Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mahdzir Khalid semalam.

Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata usul yang diluluskan bahagian adalah selaras dengan ketetapan dibuat Majlis Tertinggi (MT) UMNO sebelum ini untuk menjadikan Ismail Sabri sebagai calon Perdana Menteri sekiranya Barisan Nasional (BN) memenangi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

“Seperti kata Presiden UMNO (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi), ia suatu yang telah ditetapkan,” katanya ringkas ketika dihubungi Bernama hari ini.

Malah, Ahmad Zahid semalam dilaporkan berkata Ismail Sabri kekal sebagai “poster boy” BN dan calon Perdana Menteri pada PRU15 selain menegaskan pendirian berhubung perkara itu tidak berubah sekiranya BN berjaya mentadbir Putrajaya.

Pada 14 April lepas, MT UMNO sebulat suara mencadangkan Ismail Sabri sebagai calon Perdana Menteri pada PRU15.

Sementara itu, menurut sumber, sebanyak 132 UMNO bahagian telah mengemukakan dan meluluskan usul berkenaan pada mesyuarat masing-masing yang selesai diadakan semalam di seluruh negara.

Antara bahagian yang dilaporkan media telah meluluskan usul tersebut adalah Machang dan Ketereh di Kelantan; Tenggara, Pontian, Parit Sulong dan Tebrau di Johor; Alor Gajah (Melaka); Tampin dan Jelebu (Negeri Sembilan); Padang Terap (Kedah); Arau (Perlis); Kuala Terengganu (Terengganu) dan Libaran (Sabah).

Selain itu, usul berkenaan turut diluluskan oleh kesemua 13 UMNO bahagian di Pulau Pinang seperti yang disahkan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri Datuk Musa Sheikh Fadzir semalam.

Ketua UMNO Bahagian Tampin Datuk Mohd Isam Mohd Isa semalam turut dilapor berkata sokongan kepada Ismail Sabri adalah berdasarkan keupayaan beliau menstabilkan semula suasana politik negara, meskipun menerajui kerajaan campuran.

Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu Datuk Dr Najmil Faiz Mohamed Aris menerusi catatan di Facebook hari ini berkata bahagian itu turut meluluskan usul berkenaan pada mesyuarat bahagian pada Sabtu bagi membolehkan agenda membela rakyat diteruskan.

“Presiden UMNO sendiri menyokong Yang Amat Berhormat Datuk Seri Ismail Sabri sebagai calon Perdana Menteri daripada UMNO dan perkara ini telah diputuskan MT UMNO. Keputusan ini adalah secara kolektif iaitu melibatkan suara akar umbi di bahagian dan juga cawangan,” katanya. – BERNAMA

Loading...
Terkini