comscore
Tumpuan :
Politik

Henti salahkan orang lain, bekerja lebih keras – Johari

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata Barisan Nasional adalah sekuat ahli komponennya juga.

PETALING JAYA: Parti UMNO harus berhenti menyalahkan orang lain dan sebaliknya melihat diri sendiri untuk menangani penurunan popularitinya.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, parti itu juga harus berhenti meletakkan kesalahan kepada bekas pemimpin UMNO, PKR dan DAP, sambil menyifatkan tindakan berkenaan sebagai tidak produktif.

Beliau yang juga menteri perladangan dan komoditi berkata, perjuangan untuk kembali relevan sebaliknya terletak pada setiap ahli parti itu, lapor sebuah portal berita.

Ahli Parlimen Titiwangsa itu menambah bahawa Barisan Nasional (BN) adalah sekuat ahli komponennya juga.

“Jika UMNO kuat, begitu juga sekutunya dalam Barisan Nasional, MCA dan MIC. Jika kita dalam keadaan lemah, begitu juga MIC atau MCA. Ia logik mudah,” katanya ketika merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kepala Batas di Bertam Resort semalam.

Beliau juga berkata, satu-satunya cara untuk UMNO mengukuhkan diri adalah bekerja lebih keras dan menumpukan perhatian kepada dirinya sendiri daripada apa yang difikirkan oleh orang lain.

Menurutnya, selepas tewas di kerusi Titiwangsa pada PRU 2018, beliau terpaksa bekerja lebih keras berbanding sebelum ini untuk meyakinkan ahli parti dan orang luar menyokongnya.

Katanya, UMNO perlu kembali ke akar umbinya dalam memilih pemimpin yang betul di tengah-tengah perjuangannya untuk meletakkan semula kedudukannya berikutan kerugian besar dialaminya pada pilihan raya 2018 dan 2022, walaupun kini menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan.

Sambil menambah bahawa masa depan penuh dengan cabaran, beliau berkata, “Apa yang penting ialah jangan berputus asa, bekerja lebih keras dan dengan masa, sokongan akan kembali kepada UMNO”

Johari juga berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PKR, pernah menjadi ahli UMNO dan parti itu telah mengenal pasti kemahiran dan keupayaan kepimpinannya.

Beliau berkata, parti itu sepatutnya berterima kasih kepada Anwar kerana cuba memartabatkannya dan belajar bekerjasama dengannya untuk memajukan negara. – FMT

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini