comscore
Tumpuan :
Nasional

Nelayan Kemasik kecewa masalah muara cetek masih berlarutan

KEMAMAN: Nelayan di Kemasik di sini kecewa kerana kerajaan PAS Terengganu gagal menyelesaikan isu muara cetek yang dihadapi mereka sejak sekian lama.

Ahli Jawatankuasa Persatuan Nelayan Kemasik, Rozali Ismail berkata, lebih menyakitkan hati apabila benteng pemecah ombak yang dibina Kerajaan Negeri itu gagal disiapkan sepenuhnya.

Ahli Jawatankuasa Persatuan Nelayan Kemasik, Rozali Ismail

Beliau berkata, projek bernilai RM7 juta itu gagal menghalang muara Kemasik daripada terus cetek manakala pembinaannya tidak sempurna kerana tiada pemantauan.

“Projek ini dah tiga, empat tahun… janji tiga bulan. Ni dah lima tahun dah. Batu pun lima butir, enam butir sampai bila nak siap.

“Lagipun projek ini tidak ada yang pantau. Sepatutnya projek RM7 juta kena ada mana-mana agensi yang pantau.

“Bila ada nelayan cakap mereka kata nelayan yang bodoh, ini yang susah,” katanya kepada pemberita di Kuala Kemasik, Kemaman semalam.

Foto Mohd Pilus Awang.

Mohd Pilus Awang yang juga nelayan tempatan pula berkata, batu-batu yang diguna untuk menjadi benteng ombak telah jatuh dan menyempitkan lagi laluan bot.

Katanya, pada musim berombak para nelayan mengalami kesusahan untuk memasuki muara Kemasik manakala ketika air surut, mereka terpaksa menarik bot masing-masing ke luar muara.

“Kalau nak ke laut mereka terpaksa menarik bot ke luar, macam lembu tarik barang. Semua (bot) kena alih ke depan,” katanya.

Sementara itu, calon Barisan Nasional (BN) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemasik, Mohd Khairi Afiq Mohd Yusof berkata, beliau telah mendengar keluhan nelayan terbabit berhubung masalah muara yang cetek dan sempit.

Katanya, beliau akan mengambil perhatian serius berhubung isu tersebut jika diberi mandat selepas 12 Ogos nanti.

“Insya-Allah sekiranya kami diberi mandat masalah ini kita akan cuba selesaikan manakala muara yang sempit ini akan kami beri perhatian lebih serius,” katanya.

Loading...
Terkini