comscore
Tumpuan :
Politik

PASCA PRU-15 : Tindakan Ahmad Zahid berunding dengan PH tak sah

Datuk Onn Hafiz Ghazi. Foto: NSTP

JOHOR BAHRU: Pengarah Operasi Pilihan Raya BN Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi menyifatkan tindakan Pengerusi Barisan Nasional, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berunding dengan Pakatan Harapan (PH) bagi menubuhkan kerajaan campuran, sebagai tidak sah, sekiranya benar sedang berlaku.

Ahmad Zahid katanya tidak boleh membawa mandat parti tanpa persetujuan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO dan Majlis Tertinggi BN.

“Sementara ahli UMNO menunggu tindakan berjiwa besar Presiden untuk meletak jawatan dengan kadar yang segera, beliau sebaliknya, jika benar sebagaimana dilaporkan media, sedang sibuk berunding dengan PH.

“Ahmad Zahid telah mengetuai kita semua ke medan perang dan disebabkan imejnya, antara punca kekalahan teruk BN.

Beliau tidak sepatutnya mewakili parti untuk berunding dengan mana-mana pihak tanpa persetujuan parti.

“Presiden UMNO dan Pengerusi BN tidak boleh membawa mandat parti tanpa persetujuan MKT UMNO dan Majlis Tertinggi BN.

“Oleh itu, sebarang keputusan yang dibuat oleh presiden parti tanpa proses ini adalah dikira tidak sah dari segi perlembagaan parti,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sumber dipetik media melaporkan, pimpinan PH dan BN mengadakan pertemuan rahsia di Hotel Seri Pacific, kira-kira jam 10 pagi ini, bagaimanapun butiran pertemuan itu tidak didedahkan.

Malam tadi, Ahmad Zahid berkata, BN tidak pernah sama sekali berunding dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS) untuk memberikan persetujuan berhubung penubuhan kerajaan bersama Perikatan Nasional (PN).

Dalam perkembangan terbaharu itu, Ahmad Zahid dilaporkan berkata, tiada sebarang perundingan dilakukan dengan PN setakat ini, yang boleh membawa maksud kepada adanya persefahaman untuk membentuk kerajaan dengan gabungan berkenaan.

Beliau turut dilaporkan memaklumkan, semua Ahli Parlimen BN yang memenangi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) sudah menandatangani akujanji dan memberi mandat kepada beliau untuk menentukan apa-apa gabungan politik dalam penubuhan kerajaan.

Terdahulu, semalam Pengerusi GPS, Tan Sri Abang Johari Abang Openg dilaporkan memaklumkan, gabungan itu bersetuju membentuk kerajaan Persekutuan menerusi kerjasama dengan tiga lagi gabungan iaitu PN dan BN.

Abang Johari dilaporkan berkata, keputusan membentuk kerajaan campuran itu dibuat demi mengukuhkan dan menstabilkan negara serta kesejahteraan rakyat.

Katanya, GPS juga bersetuju Muhyiddin menjadi calon Perdana Menteri.

Dalam pada itu, Onn Hafiz yang juga Menteri Besar berkata, keputusan terakhir UMNO menerusi Persidangan Agung Khas telah memutuskan bahawa parti itu tidak akan bekerjasama dengan Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim merangkap Presiden PKR dan DAP.

“Marilah kita terus bermaruah dan berprinsip walaupun diuji dengan kekalahan. Insya-Allah ini semua ada hikmahnya.

“Sekali lagi saya memohon dan merayu supaya Presiden UMNO meletak jawatan secara terhormat pada kadar yang segera,” katanya. -BERITA HARIAN

Loading...
Terkini