comscore
Tumpuan :
Politik

PKR mungkin tukar calon Parlimen Sungai Buloh-Rafizi

Rafizi Ramli

Kuala Lumpur: PKR memberi bayangan parti itu berkemungkinan menukar calon yang bertanding di Parlimen Sungai Buloh selepas Barisan Nasional (BN) mengumumkan Khairy Jamaluddin sebagai calon di kawasan berkenaan.

Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli dalam ciapan di Twitter memaklumkan, beliau akan mengadakan perbincangan dengan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan hal berkenaan.

“Saya akan berbincang dengan @anwaribrahim mengenai maklum balas pengundi di Sg (Sungai) Buloh mengenai calon PKR setakat ini.

“Saya hargai semua pandangan. Keputusan akhir adalah keputusan beliau (Anwar) sebagai Presiden parti,” ciap beliau, hari ini.

BN semalam mengumumkan penyandang kerusi Rembau itu sebagai calon Parlimen Sungai Buloh manakala PKR pula mencalonkan Timbalan Ketua Penerangan 1 parti itu Datuk R Ramanan.

Selepas pengumuman Khairy sebagai calon di Parlimen berkenaan, terdapat pelbagai reaksi daripada pengguna media sosial yang menggesa Pakatan Harapan (PH) untuk menukar calon mereka.

Sebelum ini, Sungai Buloh adalah kerusi campuran yang disandang R Sivarasa dari PKR sejak 2008.

Pada PRU-14 bagi Parlimen Sungai Buloh, Sivarasa meraih 43,631 undi menewaskan Nuridah dari Pas yang memperoleh 16,977 undi, A Prakash Rao mewakili BN (16,681) dan Zainurizzaman Moharam dari Parti Sosialis Malaysia (PSM) (642).

Secara tradisi kerusi Sungai Buloh ditandingi oleh MIC namun parti itu kalah kepada PKR tiga penggal berturut-turut.

Jumlah pengundi yang keluar mengundi pada PRU-14 adalah sebanyak 82.32 peratus yang mewakili seramai 12,229,514 orang daripada 14,940,624 pengundi yang berdaftar.-HARIAN METRO

Loading...
Terkini