comscore
Tumpuan :
Politik

PRU-15: Anggota ATM tidak boleh turun berkempen.

PORT DICKSON : Anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) diingatkan supaya tidak terlibat secara langsung termasuk turun berkempen bagi Pilihan Raya Umum ke-15.

Panglima Tentera Darat Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain berkata penglibatan secara langsung dalam proses pilihan raya boleh dianggap sebagai melanggar peraturan yang ditetapkan terhadap anggota ATM.

“Diharapkan janganlah ada anggota kita yang turut bersama-sama memegang sepanduk parti politik dan terjerit di sana sini… itu tidak kena caranya dan kita tidak benarkan.

“Namun begitu kita tidaklah halang parti politik mana yang mereka ingin pilih atau sertai ceramah… itu pilihan masing-masing kerana mereka tetap boleh mengundi untuk menentukan masa depan negara.

“Diharapkan mereka dapat tunaikan tanggungjawab masing-masing apabila tiba hari mengundi nanti,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penganugerahan Pingat Jasa Malaysia (PJM) kepada 472 veteran ATM peringkat Negeri Sembilan di Kem Segenting di sini hari ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan hari pengundian pada 19 November dan pengundian awal pada 15 November.

Zamrose juga berkata ATM akan menambah lebih banyak latihan peralihan Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (PERHEBAT) yang relevan mengikut peredaran masa dan keperluan guna tenaga kerja negara.

Beliau berkata lima latihan peralihan sedia ada yang ditawarkan dilihat tidak mencukupi dan perlu penambahbaikan yang efektif.
– BERNAMA

Loading...
Terkini