comscore
Tumpuan :
Politik

[VIDEO] PRU-15: Che Abdullah guna pentas BN untuk jawab fitnah

Pengerusi UMNO Kelantan, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub (dua kiri) menyampaikan watikah kepada calon BN, Datuk Abdullah Mat Nawi yang akan mempertahankan kerusi Parlimen Tumpat pada PRU-15 di Kota Bharu. – FOTO: NSTP

KOTA BHARU: Penyandang Parlimen Tumpat, Datuk Che Abdullah Mat Nawi yang bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 PRU-15 akan menjadikan pentas BN bagi menjawab fitnah yang ditujukan kepadanya.

Ia sekaligus membersihkan kembali nama beliau.

Beliau mendakwa difitnah tanpa diberi ruang dan peluang oleh PAS untuk mempertahankan diri sehingga tidak dicalonkan di kerusi Parlimen berkenaan.

“Saya OK jika tidak bertanding pun memandangkan saya tidak mempunyai cita-cita politik yang tinggi dan tidak pernah menagih jawatan.

“Saya cuba menggalas tugas itu dengan baik jika diberikan tanggungjawab.

“Namun demikian, bila saya difitnah secara berleluasa tanpa diberi ruang mempertahankan diri dan pada masa sama BN tampil menawarkan kerusi kepada saya, saya fikir inilah masa menebus semula maruah diri.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Penyerahan Watikah Calon yang disampaikan oleh Pengerusi BN Kelantan, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub di sini, hari ini.

Che Abdullah menegaskan tidak sesekali memusuhi pemimpin PAS walaupun bertanding atas tiket BN.

“Saya menyayangi dan menghargai segala pertolongan mereka. Pada masa sama, saya mengharapkan diberi peluang kerana terlalu sayangkan Parlimen Tumpat.

“Sebelum ini, saya bekerja kuat sebagai ahli Parlimen dan pemimpin PAS di Tumpat. Saya berusaha sepenuh hati dan melaksanakan yang terbaik untuk warga Tumpat.

“Hasil usaha keras itu saya menang besar pada PRU-14, namun disebabkan fitnah, saya dijatuhkan,” katanya.

Che Abdullah tidak mahu menaruh harapan tinggi apabila memperkatakan sama ada mampu menarik sokongan pengundi PAS pada PRU-15.

Bagaimanapun, beliau yakin sahabat, keluarga dan penyokong akan bersimpati dalam membantu perjuangannya mengembalikan maruah.

Semalam, BN mengumumkan Che Abdullah bertanding di Parlimen Tumpat menggunakan tiket BN pada PRU-15.

Loading...
Terkini