comscore
Tumpuan :
Politik

PRU-15: CUEPACS cadang cuti umum khas 18 November mudahkan rakyat balik mengundi

FOTO: NSTP

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CEUPACS) mencadangkan kerajaan mengisytiharkan 18 November sebagai cuti umum khas untuk memudahkan rakyat negara ini ke lokasi mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), 19 November..

Presidennya Datuk Adnan Mat dipetik Bernama sebagai berkata walaupun tarikh mengundi jatuh pada Sabtu, cuti umum tambahan sehari lebih awal itu wajar diberikan memandangkan ramai rakyat Malaysia tidak mengundi di lokasi mereka bekerja.

“Ada dalam kalangan mereka yang perlu melakukan perjalanan lebih daripada empat jam bagi menunaikan tanggungjawab untuk mengundi.

“Begitu juga dengan penduduk Labuan, Sabah dan Sarawak yang tinggal di Semenanjung, jadual penerbangan terhad mungkin menyukarkan mereka pulang pada hari mengundi apatah lagi mereka yang tinggal di pedalaman yang memerlukan perjalanan tambahan serta memakan masa panjang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Adnan berkata walaupun setiap pekerja layak mengambil cuti tahunan, CUEPACS bimbang ada majikan yang tidak membenarkan mereka memohon cuti awal untuk pulang ke tempat mengundi.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan hari pengundian pada 19 November dan pengundian awal pada 15 November.

Loading...
Terkini