comscore
Tumpuan :
Politik

PRU-15: GERAKAN Guna Logo PN

Presiden GERAKAN Pulau Pinang merangkap Pengerusi PN negeri, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai (kanan) pada sidang media selepas Pelancaran Bilik Gerakan PN Bayan Baru di Bayan Baru, Pulau Pinang.

BAYAN LEPAS: GERAKAN akan menggunakan logo Perikatan Nasional (PN) bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) ini.

Presidennya, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai, berkata ketetapan itu diputuskan dalam mesyuarat bersama kepemimpinan PN pada minggu lalu.

“Keputusan muktamad, kita gunakan logo PN (untuk) menghadapi PRU-15,” katanya pada sidang media selepas pelancaran Bilik Gerakan PN Parlimen Bayan Baru hari ini.

Isu penggunaan logo GERAKAN disuarakan akar umbi peringkat cawangan dan bahagian dalam Persidangan GERAKAN Pulau Pinang baru-baru ini.

Ia berikutan kebanyakan pengundi dikatakan tidak mengetahui parti itu sudah keluar daripada Barisan Nasional (BN).

Dominic mengakui masih ada segelintir individu tidak mengetahui keadaan itu, namun yakin kesedaran orang ramai semakin meningkat selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor.

“Kita akan terus memaklumkan kepada masyarakat terutama golongan veteran bagi memastikan maklumat berhubung pendirian GERAKAN yang kini berada di bawah PN sampai kepada rakyat.

“Hala tuju dan objektif parti kini adalah untuk memenangkan PN dan bukan sekadar bertumpu kepada GERAKAN,” katanya.

Dominic turut menyatakan kesediaan kembali sebagai calon di Pulau Pinang, namun sama ada bertanding bagi kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) akan diputuskan pucuk pimpinan.

Katanya, nama calon dijangka diumum sebelum 30 Oktober ini secara serentak di setiap negeri.

“Secara keseluruhan, GERAKAN dijangka bertanding sekurang-kurangnya 18 kerusi Parlimen di seluruh negara dengan 80 peratus adalah calon muda dan muka baharu.

“Di Pulau Pinang, GERAKAN berhasrat bertanding di lima Parlimen iaitu Jelutong, Bayan Baru, Bukit Bendera, Tanjong dan Batu Kawan,” katanya.

Berdasarkan rekod setakat 5 September lalu, Parlimen Bayan mempunyai seramai 119,710 pengundi dengan 39,000 adalah pengundi baharu.

Loading...
Terkini