comscore
Tumpuan :
Politik

[VIDEO] PRU-15: Ustaz Kazim dedah punca tarik diri jadi calon

Sidang media oleh Datuk Mohd Kazim Elias berkaitan dengan penolakan Calon Parlimen Larut di Darul Barakah di Sungai Tapah Majnoi Ipoh. Foto-NSTP

IPOH: Penceramah bebas, Datuk Mohammad Kazim Elias 50, mendedahkan punca beliau menarik diri daripada menjadi calon Barisan Nasional (BN) di Parlimen Larut adalah kerana kepentingan keluarga.

Beliau mahu mengelak timbulnya masalah susulan abangnya, Datuk Mohd Najmuddin Elias bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Kurau mewakili Perikatan Nasional (PN-Bersatu).

 

“Saya berpegang kepada prinsip tidak bertanding dalam bidang politik jika digandingkan bersama ahli keluarga, selain ia juga amanat arwah ibu,” katanya pada sidang media di Kompleks Darul Barakah, Manjoi, di sini hari ini.

Pada mulanya beliau mengambil keputusan untuk menandatangani watikah sebagai calon BN Parlimen Larut tanpa mengetahui bahawa Najmuddin turut menandatangani watikah untuk mewakili parti lain.

“Selepas beberapa rundingan dan perbincangan dengan keluarga, saya ambil keputusan untuk tandatangan watikah sebagai wakil BN tetapi abang saya pun tandatangan satu lagi watikah parti lain tanpa kami ketahui.

“Saya hormati dia dan beri laluan kepadanya,” katanya.

DUN Batu Kurau terletak di bawah Parlimen Larut, selain DUN Selama dan Kubu Gajah.

Pada 2 November lalu, Mohammad Kazim atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim menarik diri daripada bertanding mewakili BN di Parlimen Larut pada Pilihan Raya Umum Ke-15 .

Beliau digantikan dengan Ketua Penerangan Pemuda UMNO Bahagian Larut, Mohd Shafiq Fhadly Mahmud, yang akan bertemu Auzaie Fadzlan Shahidi (Pejuang-Berjasa), Zolkharnain Abidin (PH-AMANAH) dan Datuk Seri Hamzah Zainudin (PN-BERSATU). – BERNAMA

Loading...
Terkini