comscore
Tumpuan :
Sukan

99 pelajar mengadu sakit perut selepas makan di kantin sekolah 

Foto hiasan

BATU PAHAT: Seramai 99 pelajar sebuah sekolah menengah di sini mengadu sakit perut dan mengalami gejala keracunan makanan selepas menjamu selera di kantin sekolah itu pada Khamis lalu.

Dalam kejadian itu, seramai 11 pelajar menerima rawatan sebagai pesakit luar di klinik kerajaan dan swasta.

Susulan kejadian itu, pengusaha kantin sekolah juga diarah untuk menghentikan operasi, sementara siasatan sedang dijalankan.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor, Ling Tian Soon turut mengesahkan siasatan keracunan makanan di sekolah itu sedang dilakukan.

Katanya, Jabatan Kesihatan Batu Pahat sedang mengumpul maklumat daripada pelajar terjejas dan ibu bapa mereka untuk membantu siasatan.

“Kami akan mengambil tindakan sewajarnya sebaik siasatan itu selesai,” katanya yang turut mengesahkan, kantin itu ditutup sementara mengikut Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Sementara itu, ibu bapa pelajar Tingkatan Tiga yang ditemui berkata, anak perempuannya jatuh sakit selepas makan ‘ayam gunting’ (ayam goreng dihiris nipis) dan ‘air balang’ (minuman kordial) dari kantin sekolah.

“Dia mengalami gejala loya, sakit perut yang teruk, cirit-birit dan muntah yang mendorong mereka segera ke klinik berdekatan dan kemudiannya didiagnosis dengan keracunan makanan,” katanya.

Ibu bapa itu juga menyatakan, mereka mendapat arahan daripada pejabat kesihatan daerah untuk memberikan gejala anak perempuannya bagi membantu siasatan.

Katanya, pelajar itu itu masih tidak sihat dan tidak dapat menghadiri kelas sehingga hari ini.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini