comscore
Tumpuan :
Sukan

Bruno Suzuki peluk Islam

Bruno Suzuki (baju putih) ditemani pegawai dan rakan PDRM FC semasa melafazkan dua kalimah syahadah di Masjid PULAPOL Kuala Lumpur. – Foto: PDRM Football Club / Facebook

KUALA LUMPUR: Penyerang PDRM FC, Bruno Suzuki telah selamat melafazkan dua kalimah syahadah hari ini, sekaligus sah menjadi saudara baharu Islam.

Ia diumumkan pasukan PDRM FC menerusi laman sosialnya pagi tadi menyaksikan penyerang kacukan Jepun-Brazil itu mengucapkan syahadah di Masjid PULAPOL (Pusat Latihan Polis), Kuala Lumpur.

“Saudara Baru Islam, Bruno Suzuki. Alhamdulillah dengan syukur ke hadarat Allah S.W.T ingin mengumumkan bahawa pemain PDRM FC, Bruno Suzuki telah memeluk agama Islam….
Sesungguhnya Hidayah itu milik Allah. Allahuakbar.” menurut hantaran PDRM FC.

Pemain berusia 33 tahun itu melaksanakan penghijrahannya dihadapan, Ustaz Arif M.Rajoli dan disaksikan oleh SAC Noor Hisam Nordin , Komandan PULAPOL KL, SUPT. Razali Mohamed Shahid, Timbalan Komandan (Kepolisan AM) PULAPOL KL, barisan pengurusan, jurulatih dan pemain PDRM FC.

Memiliki nama Bruno Junichi Suzuki Castanheira, beliau memulakan penampilan di Liga Malaysia pada tahun 2017 dengan menyarung jersi Negeri Sembilan.

Suzuki selepas itu mewakili Terengganu II dan PDRM FC merupakan pasukan ketiganya di tanah air.

Pemain kelahiran Para, Brazil itu yang sudah mengumpul lebih 30 gol di Malaysia memulakan karier profesional di Jepun tempatnya di besarkan sebelum ke Singapura dan sempat beraksi selama semusim bersama Bangkok FC pada 2022.

Loading...
Terkini