comscore
Tumpuan :
Sukan

Datuk Ong Kim gesa pemain waspada hadapi Hougang FC

Datuk Ong Kim Swee akui ada kelebihan beraksi di tempat sendiri tetapi tidak mahu pemain ambil mudah. – FOTO: NSTP

KOTA KINABALU: Ketua Jurulatih Sabah FC Datuk Ong Kim Swee tidak mahu pemain mengambil mudah meskipun beraksi di tempat sendiri pada aksi sulung menentang Hougang FC dari Singapura dalam saingan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2023 di Stadium Likas, di sini malam esok.

Beliau bagaimanapun tidak memberi tekanan kepada pemainnya untuk  mempamerkan permainan terbaik dalam perlawanan pertama saingan Kumpulan H itu kerana kebanyakan pemain mempunyai pengalaman luas termasuk bermain di peringkat antarabangsa.

“Kita ada pemain yang baik, apatah lagi bermain di tempat sendiri dengan penyokong sendiri…itu adalah kelebihan namun kita tidak boleh ambil mudah perlawanan ini.

“Saya masih ada kurang daripada 24 jam untuk memilih pemain dan kita harap semua pemain telah bersedia dan mampu memberikan yang terbaik dalam perlawanan itu nanti,” kata beliau pada sidang media pra perlawanan  hari ini.

Mengenai sasaran dalam saingan Piala AFC, Kim Swee berkata Sabah FC tidak menetapkan sebarang sasaran tertentu, tetapi akan memberikan tumpuan kepada setiap perlawanan.

“Sudah tentu kita mahu layak sejauh mungkin seperti yang pernah dilakukan oleh Kuala Lumpur City FC dan Johor Darul Ta’zim FC…oleh itu kita mesti memberikan tumpuan sepenuhnya pada setiap perlawanan yang ada,” tambah beliau.

Sabah FC dan Hougang FC diundi bersama Hai Phong FC dari Vietnam dan PSM Makassar dari Indonesia dalam saingan Kumpulan H.

Sabah FC tidak menetapkan sasaran tertentu, akan beri tumpuan kepada setiap perlawanan. – FOTO: NSTP

Selain pertembungan Sabah FC dan Hougang FC di Stadium Likas di sini, Hai Phong bertemu  PSM Makassar di Lach Tray Stadium, Vietnam malam esok.

Bagi Ketua Jurulatih Hougang FC Marko Kraljec, bermain di hadapan ribuan penyokong tuan rumah akan menjadi cabaran buat pasukannya.

“Bagaimanapun, kita juga sudah melakukan persiapan yang baik termasuk membuat perancangan dan taktikal perlawanan untuk esok,” katanya.

Beliau berkata pasukan dari Singapura itu juga bersedia berdepan suasana stadium dan berjanji esok akan menjadi perlawanan terbaik buat kedua-dua pasukan.

Loading...
Terkini