comscore
Tumpuan :
Sukan

Terbuka Indonesia: Jun Hao, dua beregu lelaki ke suku akhir

FOTO: Fail NSTP

KUALA LUMPUR: Pemain perseorangan lelaki negara Leong Jun Hao meneruskan aksi cemerlang apabila menewaskan pemain ranking ke-11 dunia Chou Tien Chen dari Taiwan pada pusingan kedua Terbuka Indonesia 2024 di Jakarta hari ini.

Pemain ranking ke-32 itu berdepan cabaran getir sebelum menundukkan Tien Chen 21-18, 13-21, 21-17 dalam tempoh 67 minit di Istora Senayan untuk mengesahkan tiket ke suku akhir.

Jun Hao yang mengejutkan pemain tuan rumah yang juga pilihan ketiga kejohanan Jonatan Christie pada pusingan pembukaan semalam bakal berdepan juara Sukan Asia Li Shi Feng dari China, esok.

Shi Feng, pemain pilihan keenam kejohanan menewaskan Christo Popov dari Perancis 21-11, 21-13, dalam satu lagi perlawanan pusingan kedua.

Sementara itu beregu lelaki nombor satu negara Aaron Chia-Soh Wooi Yik menamatkan saingan di kejohanan berkenaan setelah tewas kepada beregu bukan pilihan Lu Ching Yao-Yang Po Han dari Taiwan 16-21, 14-21.

Bagaimanapun satu lagi pasangan negara Man Wei Chong-Tee Kai Wun berpeluang membalas kekalahan Aaron-Wooi Yik apabila berdepan Ching Yao-Po Han selepas ini.

Ini setelah beregu itu berjaya menyingkirkan Rasmus Kjaer-Frederik Sogaard dari Denmark 21-18, 19-21, 21-12 dalam pertarungan selama 61 minit.

Dalam pada itu Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani turut mara ke suku akhir apabila bangkit daripada ketinggalan untuk menyingkirkan beregu tuan rumah Leo Rolly Carnando-Daniel Marthin 16-21, 21-16, 21-12.

Sze Fei-Nur Izzuddin akan bertemu sama ada satu lagi beregu tuan rumah Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan atau pasangan China, Liang Wei Keng-Wang Chang, esok.

— BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini