comscore
Tumpuan :
Tragedi

Empat sekeluarga tinggal sehelai sepinggang, rumah terbakar

BATU PAHAT: Empat sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas rumah mereka terbakar di Kampung Parit Mahang, Senggarang dekat sini kira-kira jam 12.20 tengah hari ini.

Ketika kejadian Mangsa, Dolrasul Ahim, 72, dan isteri, Mariah Asmak, 68, berada di rumah manakala anak serta menantunya keluar bekerja.

“Sebelum kejadian saya sedang berehat di ruang tamu dan isteri sedang menyiapkan bahan-bahan masak untuk makan tengah hari.

“Kejadian begitu pantas dan api marak ke seluruh rumah menyebabkan saya dan isteri tidak sempat menyelamatkan dokumen penting di dalam bilik,” katanya.

Menurut Dolrasul, isterinya turut cedera dan melecur di bahagian tangan dan tapak kaki akibat terkena api ketika cuba menyelamatkan diri.

“Semua harta benda termasuk sebuah motosikal, peralatan elektrik, dokumen penting, perabot, wang tunai dan barang kemas turut hangus terbakar.

“Kini kami sekeluarga tinggal sehelai sepinggang kerana tiada satu apa pun dapat diselamatkan. Kerugian dianggarkan kira-kira RM100,000,” katanya.

Katanya, dia bersyukur kerana tiada kehilangan nyawa dan reda dengan ketentuan Allah atas musibah serta menganggap kejadian berkenaan memberi hikmah kepada mereka sekeluarga.

“Buat masa ini kami terpaksa menumpang di rumah saudara yang berdekatan buat sementara waktu.

“Saya juga berterima kasih kepada pihak berwajib, pemimpin setempat, penduduk kampung serta orang ramai yang datang menyalurkan bantuan yang cepat dan memberi sokongan moral,” katanya.

Sementara itu, Komander Operasi daripada Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Rengit, Penolong Penguasa Bomba Othman Mohd Baher berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 12.32 tengah hari.

“Setiba pasukan operasi di tempat kejadian didapati berlaku kebakaran membabitkan dan memusnahkan 90 peratus kediaman itu.

“Kebakaran juga membabitkan dua orang mangsa yang juga penghuni rumah itu dan salah seorang daripadanya mengalami melecur tahap satu di bahagian tangan dan kaki,” katanya.

Katanya, seramai sembilan anggota dari BBP Rengit, dua jentera FRT, satu utiliti kembara dan satu jentera EMRS dihantar ke tempat kejadian manakala mangsa yang cedera dibawa ke hospital untuk berikan rawatan. – Harian Metro

Loading...
Terkini