comscore
Tumpuan :
Politik

PRU-15: PKR Umum 7 Calon Profesional, Agamawan Sebagai Calon

Datuk Seri Anwar pada sidang media pengumuman calon PKR

PETALING JAYA: PKR hari ini mengumumkan tujuh calon daripada kalangan profesional, agamawan dan orang muda bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Pengumuman dibuat oleh Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Presiden, Rafizi Ramli di ibu pejabat PKR di sini.

Mereka akan mengisi kuota calon PKR bagi mewakili PH.

Calon terbabit adalah bekas Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Datuk Zainal Azman Abu Seman, yang akan bertanding di Perak.

Bekas Naib Canselor Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZA), Datuk Dr Hassan Basri Awang Mat Dahan yang akan bertanding di Pahang.

Pensyarah Kanan Jabatan Parasitologi, Fakulti Perubatan Universiti Malaya (UM) yang juga tokoh profesional kelainan upaya, Dr Noraishah Mydin Abdul Aziz yang akan bertanding di Wilayah Persekutuan.

Bekas Yang di-Pertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia yang juga anak bekas Mursyidul Am PAS, Nik Omar Nik Aziz, yang akan bertanding di Perak; bekas Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Zakat Selangor, Saipolyazan Yusop yang akan bertanding di Selangor.

Bekas Presiden Majlis Belia Malaysia, Jufitri Joha yang akan bertanding di Negeri Sembilan dan calon muda berusia 28 tahun yang juga doktor falsafah di Universiti Malaya, Fathin Amelina Fazlie yang akan bertanding di Perlis.

Anwar berkata, kawasan kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) yang akan ditandingi calon diumum hari ini akan diumumkan pada Jumaat ini.-BERITA HARIAN

Loading...
Terkini