comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Industri Kewangan Islam Berada Pada Kedudukan Baik Untuk Berinovasi Dalam Aspek ESG 

KUALA LUMPUR: Kewangan Islam boleh menyumbang ke arah menangani cabaran yang dihadapi oleh ruang pelaburan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) konvensional, titah Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.

Baginda bertitah berdasarkan rekod prestasi Malaysia dalam kepimpinan global dalam pasaran modal Islam, negara berada pada kedudukan yang baik untuk terus berinovasi dalam bidang ini.

“Dengan berbuat demikian, kita boleh meningkatkan lagi profil industri kewangan Islam kita,” titah baginda dalam ucapan perasmian pada majlis pelancaran kampus baharu INCEIF University hari ini.

Sultan Nazrin bertitah selepas menerajuinya pada 1990-an apabila industri kewangan Islam berada di peringkat awal, negara perlu sekali lagi mengambil tanggungjawab untuk gelombang kedua pengembangannya.

Baginda bertitah pengawal selia, pemain industri dan institusi penyelidikan – seperti Pusat Antarabangsa bagi Pendidikan Kewangan Islam (INCEIF) telah membantu memperjuangkan ESG dalam industri kewangan Islam.

“Berdasarkan keperluan ESG baharu telah diperkenalkan, pihak berkepentingan ini telah memberikan sokongan pengawalseliaan dan penyeliaan, menerajui pembangunan produk dan inisiatif strategik lain.

“Bagaimanapun, kita perlu meningkatkan usaha untuk bersaing di peringkat global, jika negara ingin menunjukkan bagaimana kewangan Islam dapat memenuhi keperluan pasaran kewangan dan ekonomi global yang lebih luas,” titah baginda.

Sultan Nazrin bertitah bagi menjadikan Kewangan Islam 2.0 satu realiti, Malaysia juga perlu berusaha untuk menjadi lebih dipercayai kepada semangat sebenar syariat Islam, Maqasid.

Loading...
Terkini