comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

IPO Johor Plantations Group terlebih langgan 2.18 kali

KUALA LUMPUR: Johor Plantations Group Bhd mengumumkan bahawa 50 juta saham baharu yang ditawarkan kepada orang awam Malaysia terlebih langgan sebanyak 2.18 kali.

Dalam satu kenyataan, kumpulan itu berkata ia menerima sejumlah 9,555 permohonan untuk 159.01 juta saham bernilai RM133.57 juta daripada orang awam Malaysia.

Johor Plantations menawarkan 875 juta saham di bawah tawaran awam permulaan (IPO), mewakili 35 peratus daripada modal saham terbitannya yang diperbesarkan.

Ini terdiri daripada 797.5 juta saham untuk tawaran institusi pada harga yang akan ditentukan melalui binaan bida, dan 77.5 juta saham untuk tawaran runcit pada 84 sen sesaham.

Daripada bahagian tawaran runcit, 50 juta saham disediakan kepada orang ramai Malaysia melalui pengundian, manakala baki 27.5 juta saham dikhaskan untuk orang yang layak.

Bagi bahagian Bumiputera, sebanyak 3,184 permohonan untuk 39.28 juta saham telah diterima, mewakili kadar lebihan langganan sebanyak 0.57 kali.

Bagi bahagian bukan Bumiputera, sebanyak 6,371 permohonan untuk 119.73 juta saham telah diterima, mewakili kadar lebihan langganan sebanyak 3.79 kali.

Di samping itu, saham yang disediakan kepada orang yang layak telah dilanggan sepenuhnya.

Bagi tawaran institusi, penyelaras global dan penaja bida bersama telah mengesahkan bahawa 312.5 juta saham ditawarkan kepada pelabur Bumiputera yang diluluskan oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), serta 485 juta saham yang ditawarkan kepada pelabur terpilih Malaysia dan institusi asing telah ditempatkan sepenuhnya.

Sebanyak tujuh pelabur terkemuka telah melanggan agregat 325.4 juta saham, mewakili 40.8 peratus daripada tawaran institusi.

Sementara itu, baki saham yang tersedia untuk pembinaan bida mencatatkan kadar lebihan langganan sebanyak 4.19 kali.

Notis peruntukan akan dihantar kepada semua pemohon yang berjaya selewat-lewatnya pada 4 Julai.

Johor Plantations melaporkan keuntungan selepas cukai yang boleh diagihkan kepada pemilik sebanyak RM167.31 juta bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2023, yang diterjemahkan kepada pendapatan sesaham sebanyak 6.7 sen berdasarkan modal yang diperbesarkan sebanyak 2.5 bilion saham.

Ini mewakili nisbah harga kepada pendapatan sebanyak 12.5 kali, berdasarkan harga runcitnya sebanyak 84 sen sesaham, menurut prospektusnya.

Johor Plantations dijadualkan untuk penyenaraian di Pasaran Utama Bursa Malaysia pada 9 Julai.

Permodalan pasarannya semasa penyenaraian dijangka bernilai RM2.1 bilion.

RHB Investment Bank Bhd ialah penasihat utama, penyelaras global bersama, penaja bida bersama, penaja jamin pengurusan dan penaja jamin bersama untuk IPO berkenaan.

AmInvestment Bank Bhd dan CIMB Investment Bank Bhd pula ialah penyelaras global bersama, penaja bida bersama dan penaja jamin bersama.

CLSA Singapore Pte Ltd dan CLSA Securities Malaysia Sdn Bhd ialah penyelaras global bersama dan penaja bida bersama.

Sementara itu, Affin Hwang Investment Bank Bhd ialah penaja bida bersama dan penaja jamin bersama.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini