comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Kerajaan yakin capai sasaran pertumbuhan ekonomi tahun ini – PM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin Malaysia dapat mencapai unjuran pertumbuhan ekonomi antara empat hingga lima peratus pada tahun ini.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, keyakinan itu adalah berdasarkan kepada asas kukuh dan pembaharuan yang dirangka dalam Ekonomi MADANI dan Belanjawan 2024.

Katanya, kerajaan akan mempercepatkan pelaksanaan reformasi ekonomi pada 2024 selepas merangka strategi pertumbuhan ekonomi baharu Malaysia melalui rangka kerja Ekonomi MADANI.

Katanya, kerajaan pada tahun ini juga akan mempercepatkan pelaksanaannya untuk melonjakkan pertumbuhan ekonomi baharu dan menyampaikan pembaharuan serta keadilan sosial.

“Kerajaan berazam untuk mengecilkan lagi defisit fiskal kepada 4.3 peratus tahun ini selaras dengan komitmen dalam Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal 2023.

“Negara berjaya mengurangkan defisit fiskal kepada lima peratus pada 2023 daripada 5.6 peratus pada 2022,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, rangka kerja Ekonomi MADANI menggariskan kepentingan pembaharuan ekonomi Malaysia bagi bukan sahaja menangani cabaran sistemik tetapi juga memberi tumpuan kepada bidang pertumbuhan baharu yang mampan dan daya tahan.

Beliau berkata, Belanjawan 2024 dengan tegas menekankan komitmen kerajaan terhadap pengurusan fiskal yang bertanggungjawab dan rasionalisasi subsidi.

Katanya, penjimatan daripada langkah itu katanya akan disalurkan kepada komuniti terdedah dan rakyat berdasarkan keperluan, serta meningkatkan infrastruktur dan perkhidmatan awam.

“Sementara itu, strategi dan langkah di bawah Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional, Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 dan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 bertujuan untuk memacu pelaburan berkualiti dalam industri bernilai tambah tinggi.

“Ini terutamanya dalam peralihan tenaga, digital dan industri teknologi tinggi yang akhirnya akan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan berpendapatan tinggi untuk rakyat,” katanya.

Mengulas mengenai prestasi ekonomi negara pada 2023 dan suku keempat 2023, Anwar berkata, walaupun persekitaran luaran yang mencabar, ekonomi Malaysia berkembang sebanyak tiga peratus pada suku keempat 2023 disokong oleh permintaan domestik yang berdaya tahan, yang meningkat sebanyak 5.2 peratus pada suku keempat 2023 berbanding 4.8 peratus suku sebelumnya.

Ini, katanya membantu mengurangkan penurunan 3.2 peratus dalam perdagangan Malaysia, sebagai eksport dilembutkan di belakang permintaan global yang dingin.

Secara keseluruhan katanya, pertumbuhan ekonomi Malaysia kembali normal kepada 3.7 peratus pada 2023, berikutan pertumbuhan yang kukuh direkodkan pada tahun sebelumnya (8.7 peratus)

“Walaupun pertumbuhan setahun penuh untuk 2023 adalah lebih rendah sedikit daripada ramalan Belanjawan 2024 sekitar empat peratus, namun pertumbuhan permintaan domestik yang berterusan menandakan agenda reformasi kerajaan MADANI mula membuahkan hasil yang positif.

“Selain daripada penstrukturan semula fiskal yang sedang dijalankan, yang saling menguntungkan kerajaan dan rakyat, usaha untuk meningkatkan tadbir urus dan memudahkan menjalankan perniagaan telah merangsang aktiviti ekonomi dan memulihkan keyakinan pelabur secara progresif terhadap Malaysia,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini