comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Keuntungan suku kedua F&N merosot

Fraser and Neave Holdings Bhd (F&N).

KUALA LUMPUR: Fraser and Neave Holdings Bhd (F&N) mencatatkan keuntungan bersih yang lebih rendah sebanyak RM93.87 juta pada suku kedua berakhir 31 Mac 2022 daripada RM103.51 juta di tengah-tengah tekanan harga komoditi dan terjemahan pertukaran asing yang tidak menggalakkan.

Perolehan, bagaimanapun, lebih tinggi pada RM1.11 bilion daripada RM1.09 bilion berikutan momentum positif daripada pemulihan aktiviti ekonomi di Malaysia mengimbangi permintaan yang lembap di Thailand yang terjejas oleh pandemik varian Omicron COVID-19.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, F&N berkata hasil makanan dan minuman (F&B) Malaysia pada suku kedua 2022 meningkat sembilan peratus kepada RM615.1 juta berbanding tahun lalu, berikutan jualan yang lebih tinggi daripada perayaan Tahun Baharu Cina (CNY), pelonggaran sekatan COVID-19 dan pengaktifan serta promosi di lapangan yang berkesan.

Jualan minuman melonjak dua angka pada suku kedua 2022 disokong oleh penggunaan luar rumah yang lebih besar dan peningkatan jualan kepada saluran hotel, restoran dan kafe (HORECA).

Ia berkata hasil untuk produk makanan juga mencatatkan pertumbuhan dua angka daripada penjualan awal untuk musim perayaan Hari Raya Puasa dan kejayaan promosi CNY untuk kategori sos tiramnya.

Sementara itu, jualan untuk produk tenusu mencatatkan hasil yang lebih baik walaupun terdapat penurunan volum berikutan pelarasan harga yang dilakukan pada Oktober 2021 untuk mengurangkan kenaikan mendadak dalam kos input.

Kenaikan harga itu juga memberi kesan kepada volum eksport dalam beberapa pasaran yang peka terhadap harga.

Loading...
Terkini