comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Malaysia, China perkukuh kerjasama ekonomi digital, hijau – MITI

Foto Hiasan

 

KUALA LUMPUR: Malaysia dan China bersetuju untuk meningkatkan kerjasama dalam ekonomi dan perdagangan, ekonomi digital dan hijau.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Menteri Perdagangan China, Wang Wentao menandatangani tiga dokumen utama untuk melaksanakan kerjasama dalam tiga bidang itu.

Pertukaran tiga dokumen itu disaksikan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri China, Li Qiang di Putrajaya, menandakan rangka kerja baru yang ketara bagi kerjasama ekonomi antara kedua-dua negara.

Perdana Menteri China sedang mengadakan lawatan rasmi ke Malaysia untuk meraikan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik Malaysia-China tahun ini.

Dokumen pertama berkaitan dengan Program Lima Tahun untuk Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan Malaysia-China, yang pertama kali ditubuhkan pada 2013 dan telah secara ketara meningkatkan perdagangan dua hala dan memperdalam kerjasama ekonomi, termasuk menjadikan China rakan dagang utama Malaysia sejak 2009, serta salah satu sumber utama pelaburan langsung asing Malaysia.

Hari ini, rangka kerja semasa telah ditingkatkan kepada Program Lima Tahun untuk Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan (2024-2028) yang akan memperkukuh kerjasama dalam bidang sedia ada termasuk perdagangan dan pelaburan, pembuatan, pertanian, infrastruktur, ekonomi digital, logistik, pembangunan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta mempromosikan kerjasama dalam bidang baru termasuk inovasi, syarikat pemula dan perkhidmatan kewangan.

Perjanjian itu juga menggalakkan penyertaan perniagaan dari negara lain serta dari organisasi pelbagai hala antarabangsa dan institusi kewangan antarabangsa.

Selain itu, dua memorandum persefahaman baharu juga telah ditandatangani, dengan tujuan meningkatkan aliran pelaburan berkualiti tinggi dalam bidang ekonomi digital dan ekonomi hijau.

Melalui MoU mengenai ekonomi digital, kedua-dua negara berhasrat untuk meneroka kerjasama dalam infrastruktur ekonomi digital termasuk infrastruktur rangkaian komunikasi, infrastruktur pintar dan bandar pintar, yang didayakan oleh integrasi teknologi interaktif seperti kecerdasan buatan dan sambungan 5G dalam pembuatan moden, pengangkutan, perniagaan, kewangan, pendidikan dan penjagaan kesihatan.

MoU pembangunan hijau pula bertujuan untuk meneroka kerjasama dalam tenaga bersih, kenderaan tenaga baru, kewangan hijau, pembinaan infrastruktur mampan dan teknologi hijau.

Kerjasama itu juga membabitkan penyelidikan dan pembangunan (R&D), seperti penubuhan platform inovasi saintifik dan teknologi untuk mempercepat transformasi hijau kedua-dua negara.

Pemeteraian tiga dokumen mengenai Ekonomi dan Perdagangan, Ekonomi Digital dan Ekonomi Hijau menekankan komitmen bersama untuk mewujudkan kerjasama yang stabil, dipercayai dan berdaya tahan demi perkembangan perniagaan dan ekonomi Malaysia-China.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini