comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

PETRONAS dijangka penuhi perbelanjaan modal RM60 bilion tahun ini

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: PETRONAS dijangka mampu memenuhi perbelanjaan modal sebanyak RM60 bilion pada tahun ini dengan penekanan yang lebih besar terhadap pelaburan huluan, khususnya dalam pasaran domestik.

Penganalisis Kenanga Research, Lim Sin Kiat, berkata langkah itu adalah bagi menangani keperluan mendesak untuk mengimbangi penurunan pengeluaran semulajadi.

“Pada suku pertama tahun kewangan 2024, perbelanjaan kumpulan meningkat sedikit sebanyak dua peratus tahun ke tahun.

“Walau bagaimanapun, bahagian belanjawan domestik meningkat dengan ketara, meningkat sebanyak 20 peratus tahun ke tahun, menunjukkan tumpuan kumpulan yang semakin meningkat pada pasaran huluan tempatan.

“Peralihan ini memberi manfaat kepada penyedia perkhidmatan huluan tempatan, dengan pemain kapal sokongan luar pesisir (OSV) sudah pun mengalami peningkatan ketara dalam asas berikutan peningkatan ketara dalam kadar carter harian (DCR), terutamanya dalam kategori bot kerja penginapan yang berfokuskan penyelenggaraan,” katanya dalam satu nota penyelidikan.

Tambah Sin Kiat, pihaknya percaya bahawa apabila pasaran meningkat dalam subsegmen perkhidmatan huluan, arah aliran menaik akan berlanjutan ke subsegmen tunda pengendalian sauh (AHTS).

“Ini terutamanya untuk kapasiti di bawah 5000 bhp, memandangkan DCR masih belum mencecah paras tertinggi sepanjang masa yang telah dicapai oleh kategori tongkang kerja penginapan (AWB),” katanya.

Dalam pada itu Sin Kiat berkata, dari awal tahun hingga hari ini, harga minyak mentah Brent berada pada purata AS$84.20 setong, dengan sedikit kelemahan ditunjukkan baru-baru ini disebabkan kebimbangan terhadap pertumbuhan permintaan global.

“Bagaimanapun, kami masih mengekalkan sasaran purata Brent bagi tahun kewangan 204 dan 2025 pada AS$79 hingga AS$84 setong.

“Kami menjangkakan OPEC+ akan mengekalkan pemotongan pengeluaran mereka dalam tempoh terdekat sebelum perlahan-lahan menamatkan pemotongan pada akhir tahun 2024.

“Pada 2025, kami menjangkakan pasaran minyak mentah yang lebih mudah dari segi bekalan tetapi paras harga minyak mentah Brent masih kondusif untuk minyak dan pengeluar gas meningkatkan belanjawan perbelanjaan modal mereka.

“Selain itu, satu lagi sebab untuk jangkaan kenaikan belanjawan huluan juga disebabkan oleh kekurangan perbelanjaan oleh pengeluar minyak dalam dekad yang lalu yang mengakibatkan infrastruktur yang semakin usang dan pasaran yang sempit dalam ruang penyedia perkhidmatan huluan,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini