comscore
Tumpuan :
Detik Niaga

Top Glove komited memulihara alam sekitar dan menyokong komuniti 

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Top Glove Corporation Bhd, melalui cabang amalnya, Yayasan Top Glove (TGF), komited terhadap beberapa siri inisiatif alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG), yang bertujuan memulihara alam semula jadi serta menyokong kehidupan komuniti setempat.

Komitmen ini dicerminkan melalui penajaan berterusan oleh pengeluar sarung tangan terbesar dunia itu menerusi Taman Rekreasi Bakau Sijangkang (SMRP).

Pengarah Urusannya Lim Cheong Guan berkata syarikat itu memperuntukkan hampir RM1 juta setiap tahun untuk keseluruhan projek ESG.

“Bagi projek SMRP, kami memperuntukkan kira-kira RM50,000 setiap tahun.

“Bagaimanapun, apa yang lebih penting bagi kami bukan sekadar aspek kewangan tetapi adalah penglibatan orang ramai. Apa yang memberi manfaat kepada syarikat, pada pendapat saya, pertama ialah perkongsian kami yang akan membantu meningkatkan alam sekitar melalui inisiatif ini,” katanya kepada pemberita pada majlis penanaman pokok bakau di SMRP pada Sabtu.

Selain itu, sebagai sebuah entiti perniagaan tempatan, tanggungjawab terhadap komuniti dan alam sekitar adalah sejajar dengan komitmen syarikat terhadap usaha kelestarian global termasuk Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 15 (Life on Land) dan 17 (Perkongsian untuk Matlamat).

Pengurus Kanan Yayasan Top Glove, Ng Mei Fong menjelaskan, asas itu dibina atas tiga tonggak iaitu komuniti, alam sekitar dan pendidikan.

Sejak ditubuhkan pada Mac 2021, projek nurseri dan perladangan bakau utama Top Glove di SMRP telah menjadi penggerak dalam memelihara alam semula jadi dan meningkatkan komuniti setempat. Apa yang dahulunya merupakan tapak pembuangan sampah haram telah dihidupkan semula melalui usaha kolektif penduduk Kampung Sijangkang, mengubahnya menjadi ruang yang menekankan pemeliharaan, pendidikan, dan rekreasi. — BERNAMA

Loading...
Terkini