comscore
Tumpuan :
Dunia

Israel sekat kemasukan haiwan korban bagi sambutan Aidiladha di Gaza

FOTO: Reuters

GAZA: Sekatan terbaharu Israel menyebabkan ratusan ribu keluarga di Semenanjung Gaza tidak berpeluang melakukan ibadah korban bagi Aidiladha tahun ini.

Menurut kenyataan pejabat media Gaza pada Sabtu, pasukan pendudukan berkenaan melakukan jenayah baharu dengan menghalang kemasukan haiwan korban menerusi penutupan semua lintasan Semenanjung Gaza, termasuk lintasan sempadan Rafah dan lintasan Kerem Shalom.

Pejabat media berkata, larangan ini merupakan satu pelanggaran hak asasi manusia yang jelas dan mengabaikan nilai kemanusiaan dan Islam.” lapor Agensi Anadolu.

“Tanggungjawab moral dan undang-undang memerlukan masyarakat antarabangsa untuk melakukan campur tangan secara serius bagi menamatkan pembunuhan beramai-ramai dan menghentikan pencabulan hak dan hak asasi umat Islam secara terang-terangan,” menurut kenyataan itu.

Hampir 37,300 rakyat Palestin terbunuh di Gaza sejak Oktober tahun lalu, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak dan hampir 85,200 lagi cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. – BERNAMA-ANADOLU

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini